ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента слави статус града

Дервента је данас, усвајањем Закона о граду Дервенти у Народној скупштини, вратила давно изгубљени статус, чиме је добила нову шансу за развој и напредак.

Истакли су то данас највиши званичници Републике Српске и градоначелник Дервенте Милорад Симић током свечаности која је уприличена поводом статуса града. Претходно је у локалној управи одржан састанак званичника којем је присуствовао и шеф Клуба посланика СНСД- у Народној скупштини Игор Жунић.

Додик је током говора пред окупљеним грађанима истакао да је овај дан за Дервенту сатисфакција и доказ успјеха и напора, али и визије да се иде напријед.

  • Немамо намјеру да овдје станемо. Један од капиталних пројеката за Дервенту је изградња брзе цесте до Подновља, као и петље која треба да повеже Дервенту са ауто-путем „9. јануар“. Тиме Дервента у догледно вријеме добија двије петље – рекао је Додик истакавши да је свих година до сада свједочио напретку Дервенте, што му је изузетно драго.
  • Тај напредак је био заснован на нашој мањој подршци, уз напоре руководства Дервенте. Овај град је данас синоним за успјех у привредном развоју, нормализацији живота, обнови и подизању стандарда и културе. Дервента је данас и жеља многих који желе да успију на исти начин. Један од најзначајнијих критеријума за статус града, који је Дервенти додијељен као деветој локалној заједници у РС, је управо развој – казао је Додик.

Нагласио је да Дервента постаје важна стратешка тачка Српске.

Досадашњи начелник, а сада градоначелник Дервенте Милорад Симић добијање статуса града за Дервенту је назвао историјским.

  • Сада поново имамо оно што смо скоро прије 100 година имали. Планским радом смо ово достигли. Од неразвијене општине, стигли смо до самог врха РС и БиХ. Побољшали смо буџет, са седам милиона КМ на 20 милиона КМ, једини у региону привукли смо највишу концентрацију страног капитала и запослили велики број радника. Имамо виши просјек запослености од просјека у РС, а при томе имамо најмању стопу незапослености у БиХ. Једини хендикеп нам је број становника – рекао је он истакавши подршку политичког врха Српске за стицање статуса који за Дервенту није поклон.
  • Статус града је основ да идемо бољим, храбријим и обавезујућим корацима у даљи развој града. Планова имамо много и настављамо да идемо крупним корацима напријед – истакао је градоначелник.

Премијер Српске Радован Вишковић казао је да присуствује историјском тренутку за Дервенту што му је посебна част.

  • Жеља ове локалне заједнице се остварила и то је Дервента заслужила својим резултатима. Свим Дервенћанима честитам на томе. Надам се наставку економских трендова које сте имали – рекао је Вишковић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић казао је да Дервента статусом града добија нову шансу.

  • Дервента је град који је, увијек када је напредовао, од неких власти кажњаван. Сада први пут када напредује, од власти добија шансу да се развија. Није овај статус само на папиру, сви у Дервенти су то заслужили радом, борбом и љубављу према овом граду. Дервента је оно што смо ми и због тога не треба да се дијелимо. Сви смо заједно и сви смо добили нову шансу и сигуран сам да је можемо искористити – рекао је он.

Свечаност је окончана импресивним ватрометом.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Додик је најавио низ спортских и културних манифестација којим у наредном периоду Дервента треба да прослави добијање статуса града.

Related posts

Цијене горива предводе талас поскупљења

admin

ДЈЕД МРАЗ И ПАКЕТИЋИ СТИГЛИ У „БАМБИ“

admin

Читање кроји боље људе

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još