ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента у празничним бојама

Великогоспојинске свечаности у Дервенти, које град боје празничним бојама, традиционално отвара Сајам привреде и туризма, а услиједиће народни збор код Старе цркве и озваничавање почетка 173. Вашара, те прослава Дана града и крсне славе Саборног храма Успења Пресвете Богородице.

Привредено – туристичка смотра, која ове године има своје 18. издање, истакнуће од 21. до 23. августа у Спортском центру економске потенцијале и знаменитости Дервенте, а посјетиоцима сајма представиће се више од 100 излагача из БиХ и региона.

Празнични дани настављају се народним збором код Старе цркве, манифестацијом која оживљава историју и враћа сат у 1851. годину, односно почетке изградње цркве у Српској вароши и народно весеље које је изњедрило надалеко познату дервентску манифестацију – Вашар.

– Народни збор ће у понедјељак 26. августа од 19 часова означити почетак 173. Вашара. Ова манифестација почеће богослужењем у Старој цркви, послије чега ће се испред цркве представити фолклорна секција ОШ „19. април“, те чланови СКУД-а „Дервента“ праћени шаргијом и чланови фолклорног друштва „Ђурђевак“. Такође, присутне ћемо упознати са историјом Вашара – казала је директорица Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ позивајући суграђане да на збор дођу у народним ношњама.

– Дервентским колом и шаргијом је и почео Вашар прије 173 године, а овом манифестацијом настојимо да оживимо ту традицију – додала је она.

Као и лани, Вашар ће и ове године бити употпуњен „Дервентском улицом“ која ће представити домаће произвођаче.

– Жжелимо да излагањем производа и рукотворина насталих у Дервенти и околини истакнемо наше произвођаче и помогнемо њиховој афирмацији. Посјетиоцима ће „Дервентска улица“ бити доступна од 27. до 30. августа на локацији испред Старог моста – казала је директорица Туристичке организације Биљана Теофиловић.

„Дервентска улица“ уводиће посјетиоце на 173. дервентски Вашар који ће на Сајмише донијети караван шаренила забаве. У Одбор за организацију и обиљежавање ове манифестације казали су да је све спремно за дочек вашарлија.

– Припреме за организовање Вашара теку према плану, а градоначелник је, као и ранијих година, донио одлуку о радном времену, Вашарски ред, Закључак о пружању паркинг услуга, као и цјеновник вашарских услуга, те дао сагласност на цјеновник „Комуналца“, а цијене услуга су остале исте као и лани – казали су у овом  одбору додавши да ће је вашарски садржаји посјетиоцима бити доступни до 31. августа.

Свечано ће бити обиљежен и 28. август, Дан града и Велика Госпојина крсна слава Саборног храма. Како су навели из Градске управе, у сриједу, 28. августа у девет часова биће служена молитва у Саборном храму, а потом одржана свечана литија, док је у 10.15 часова испред Централног спомен – обиљежја планирано одавање поште погинулим борцима Војске РС који су своје животе положили за данашњу слободу.

Прослава Дана града биће настављена свечаном сједницом Скупштине града која ће почети у подне, а на којој ће бити додијељена највиша признања града, Великогоспојинска повеља са златним грбом и Захвалница.

Како је најављено из Градске управе, у програму свечане сједнице наступиће хор „Србадија“ из Бијељине, а након сједнице биће обављен и славски обред.

Остале манифестације

У оквиру великогоспојинских свечаности, планиране су и друге манифестације у организацији удружења грађана, а као и лани биће изабран и најљепши славски колач.

Related posts

Добра воља је мој
главни покретач

Derventski List

Свадбена звона гласнија од короне

admin

Чардак добио мјесто
за спорт и дружење

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još