ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервентски лист 111 година храбро
корача стазама информисања

Пионирски подухват штампања „Дервентског котарског листа“ 12. децембра 1912. године наставио је да поносно баштини и надограђује Дервентски лист храбро корачајући стазама информисања пуних 111 година.

Пријемом у редакцији листа данас је обиљежен рођендан једне од најстаријих новина на Балкану, која је преживјела три рата, из једне у другу друштвену епоху прелазила дијелећи судбину својих Дервенћана.

Рођендан са редакцијом Дервентског листа данас је прославио и градоначелник Милорад Симић са сарадницима.

– Дервентски лист обиљежава јубилеј за понос. Новина је то која живи невјероватних 111 година. У бившој Југославији Дервентски лист се развијао раме уз раме са „Политиком“, преживио је од почетка 20. вијека и траје и даље на радост Дервенћана. Док буде Дервенћана биће и Дервентског листа, а можемо и рећи док је Дервентског листа биће и Дервенћана. Новинарством се бавити могу писмени људи и у доба покретања Дервентског листа у Дервенти је било таквих људи и такав подвиг треба његовати. Важно је нагласити да је живио са својим народом и зато и данас траје. Ми из управе, као оснивачи и суфинансијери, сматрамо да Дервентски лист треба да траје – казао је градначелник подсјетивши да Дервента има бројна обиљежја стара вијек и више.

– Дервента има барем 12 обиљежја са вијековном традицијом, а неки до њих су Гимназија, Учитељска школа, Вашар и други – рекао је Симић честитавши свим запосленим који сваког четвртка омогућују да Дервентски лист донесе очекиване вијести читаоцима који му се увијек обрадују.

На историју и почетке Дервентског листа подсјетио је директор јавног предузећа „Дервентски лист и радио Дервента“ Чедо Вујичић.

– На данашњи дан прије 111 година група храбрих, одважних и паметних људи у Дервенти је одлучила да изда штампано издање Дервентског листа, а који је тада носио име „Дервентски котарски лист“. Тај пелц се снажно укоријенио у Дервенту и већ више од једног вијека свједочимо изласку Дервентског листа, који је сваког четвртка пред својим читаоцима, наравно уз неке периоде када су биле паузе у издавању. Прво значајно обнављање листа било је 1952. године, послије Другог свјетског рата и тај излазак је трајао око седам година, када је редакција уз опрему пресељена у Добој. Тај пелц се тамо ипак није тако снажно укоријенио, па се 1966. године Дервентски лист вратио у Дервенту и све до ратне 1992. године сваког четвртка био је пред својим читаоцима. Нажалост, Одбрамбено – отаџбински рат је прекинуо излажење Дервентског листа, али 12. јануара 1995. године обновљено је штампано издање листа и од тада није изостао ниједног четвртка. Осим улоге у информисању, Дервентски лист има значајну улогу хроничара појава, људи и догађаја и оно што није објавио Дервентски лист практично се у Дервенти није ни догодило – казао је Вујичић.

Да Дервентски лист успјешно одолијева „брзом темпу“ данашњице казала је одговорни уредник Дервентског листа Далиборка Рогић.

– Иако је Дервентски лист седмичник, што је мало незахвално у данашње вријеме када је брзи проток информација, ми се трудимо да задржимо актуелност кроз наш интернет портал који је активан од 2018. године. И сам лист је својим редизајном и начинима приступа темама и информацијама настојао да се прилагођава, тако да се трудимо да наши читаоци не буду ускраћени ни за актуелност – казала је Рогићева.

Обиљежавању значајне годишњице постојања Дервентског листа присуствовао је и предсједник Скупштине Удружења новинара Републике Српске Бранимир Ђуричић.

– У новинарској заједници ово је велики раритет, за који, морам да признам, нисам знао до недавно, али сам се заинтересовао и увидио да је то истина, и да је Дервентски лист одмах уз бок највеће „Политике“, што цијеним да је велика импресија и за читаоце у Републици Српској и новинаре. Заиста сам поносан на ову годишњицу и чињеницу, да су колеге допринијеле томе да на сваком скупу и домаћем и међународном, могу да кажем да имамо Радио – телевизију Републике Српскле, „Глас Српске“ и Дервентски лист са традицијом дугом 111 година која и данас опстаје – рекао је Ђуричић додавши да су ови медији свједоци времена што и јесте један од бисера Републике Српске.

Сјећања на прва слова, а потом и информације, за Дервентски лист вежу Бранка Ђуричића.

– Откад сам научио да читам, Дервентски лист је био ту. Трбухом за крухом, живот ме одвео у средњу Босну, али нисам оставио Дервентски лист, примјерак сам морао имати, а неријетко сам чекао и сриједу увече да на трафику стигне примјерак и да га се први дочепам – казао је Ђуричић сјетивши се да је и некада, као и сада, Дервентски лист прелазио из руке у руку.

– Сналазили смо се и важно је било да ниједан број не пропустимо. Драго ми је да је Дервентски лист успио да преброди удар електронских  медија и да наставља да постоји – рекао је Ђуричић.

Рођендану листа присуствовао је и предсједник Скупштине града Бојан Радановић, предсједник Надзорног одбора Дервентског листа Весна Шаин, те други гости.

Related posts

АСФАЛТИРАНА СТАЗА ПОРЕД ТЕРЕНА СА ВЈЕШТАЧКОМ ТРАВОМ

admin

Ђаци путници од понедјељка ће имати превоз

admin

НЕВОЉЕ МЛАДИХ ДЕЛИКВЕНАТА ОПОМЕНА ОМЛАДИНИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još