Култура

ДИПЛОМЕ ЗА 27 МЛАДИХ СТРИП АУТОРА

Уручивањем диплома данас је у Народној библиотеци „Бранко Радичевић” уприличен завршетак првог степена стрип школе, која је одржана љетос у сарадњи са Удружењем цртача и љубитеља стрипа РС “Девета димензија”. Представници удружења полазницима су уручили 27 диплома.

  • Поред тога, организовали смо и трећу изложбу стрип аутора РС, која је презентована у Бањалуци на првом међународном салону стрипа у октобру прошле године. Након Бањалуке, изложба је била постављена у Братунцу и Добоју, а сада је стигла и у Дервенту. Такође, овдје смо припремили и изложбу дјечијих радова са прошлогодишње школе стрипа из Српца, Дервенте и Прњавора – казао је стрип цртач и члан Удружења “Девета димензија” Здравко Кнежевић, додајући да су дјечији радови изложени на 12 паноа.

Кнежевић је истакао да ће поново бити организована школа стрипа у Српцу, Дервенти и Прњавору, с тим да ће усљедити и други степен школе за неколико полазника који су се истакли и представљају окосницу младих аутора, док ће се паралелно радити и са дјецом која су први степен.

У Народној библиотеци одржана је и промоција десет најзанимљивијих стрип издања “Девете димензије”, као и промоција првог српског манга стрипа.

Аутор прве стрип манге на овим просторима Срђан Врањеш истакао је да је његов стрип под називом “Лост Хопе”  базиран на источној култури и у вези је са Јапаном.

  • Стрип је доста другачији од стрипова карактеристичних за Запад и Европу. У питању је издање првог броја, с тим да је у припреми и други број. Наиме, популаризација јапанске културе на простору Европе већ је присутна и велики број дјеце обожава такав начин цртања стрипова. Сам концепт приче намјењен је за дјецу узраста од десет до 16 година. Реакције публике до сада су изузетно позитивне – рекао је Врањеш.

Related posts

Ликовна колонија „Патковача“ почиње вечерас изложбом

admin

Промоцијом књиге Виолете
Ковачевић почело „Дервентско срце“

Derventski List

Прерадовић и Грумић
представили нове збирке поезије

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još