ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Прикупљено 155 доза крви

Прву овогодишњу акција добровољног даривања крви, која је одржана данас у просторијама Центра за културу, окарактерисао је веома добар одзив давалаца, чак њих 207, а прикупљено је 155 доза.

Жеља да помогну и допринесу попуњавању залиха крви, главни су мотиви добровољних давалаца који су данас одлучили да дарују драгоцјену течност.

– Ово ми је други пут да дарујем крв, а мотив је помоћ другим људима, јер се никад не зна када и нама може да затреба помоћ – казала је Дервенћанка Наташа Љубоје, а крв је по четврти пут даровала и новинарка Дервентског листа Данка Земуновић.

– Нажалост, ја много више пута покушам да дарујем крв него што то успијем, али сам упорна и не одустајем, зато што стварно имам мотив да људима помогнем, јер сам и сама из вишечлане породице и мајка сам троје дјеце и увијек се запитам како би било да некоме мом затреба крв – казала је Земуновићева.

Организатор ове, али и свих претходних акција, је Градска организација Црвеног крста, а секретар Радислав Кујунџић наглашава да Дервента има дугогодишњу традицију даривања крви.

– Данас, први пут у посљедње двије године, акцију одрђжавамо без заштитник маски, а одзив давалаца је изнад очекивања. Ово је показатељ да Дервенћани покажу када затреба – рекао је Кујунџић захваливши се свима који су се одазвали акцији, али и Центру за културу и Градској управи за подршку.

В.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић поздравио је хуманост добровољних давалаца.

– Локална управа сваке године помаже добровољно даривање крви и мислим да смо једна од ријетких локалних заједница која издваја намјенскс средства, у висини од 8.000 КМ, за ове акције. Осим тога, рад Црвеног крста из буџета града помажемо годишње са  40.000 КМ – казао је Пашалић.

Др Јелена Мастиловић из добојске службе Завода за трансфузијску медицину РС казала је да је у складу са опуштенијим епидемиолошким околностима, очекиван и већи број давалаца.

– Тренутна ситуација са залихама крви је добра, имамо довољне залихе А+ и 0+, међутим мало су мање залихе АБ+ крвне групе. Ми смо увијек срећни кад дођемо на овако велике акције, а у Дервенти у организацији Црвеног крста буду увијек буде добар одзив. Очекујем да ћемо данас прикупити око 100 доза – казала је др Мастиловић додавши да је осим хуманог карактера, важно даривати крв у континуитету.

– Веома је важно да неко када почне давати крв зна да је то здраво за организам, а истовремено добије и моралну сатисфакцију да је неком помогао и спасио нечији живот – објаснила је др Мастиловић.

Related posts

Пандемија однијела много живота, строже мјере неопходне

admin

ДЕРВЕНТСКИ СП ПРОСЛАВИО 26. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

admin

Обиљежено 40 дана од смрти Савка Пећића

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još