ИЗДВОЈЕНОКултура

ДОДЈЕЛОМ НАГРАДА ЗАВРШЕНА ПОЗОРИШНА МАГИЈА

Додјелом награда вечерас је у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.завршен 18. Фестивал омладинских позоришта Републике Српске „Дервента фест 2019“, који је трајао од 14. до 19. октобра.

Награда за најбољу представу додијељена је представи „Ах, ти богови“ у режији Слађане Зрнић и изведби Аматерске позоришне трупе „Миленијум“ из Српца, а награда за најбољу глумицу отишла је у руке Ана Марије Љубојевић за улоге Деметре и Персефоне у представу „Ах, ти богови. Награду за најбољег глумца добио Стефан Балабан за улогу Ведрана у представи „Чекаоница за боље сутра“, док је за оригиналан драмски текст наградјена Мира Станишев за текст „Нада“. Похвале за глумачка остварења добили су Бојана Радић за улогу Вере у представи „Чекаоница за боље сутра“, Живодраг Пејић за улогу у представи „Класни непријатељ“ и Гајо Прцовић за улогу у представи „Кофери“.
Представе је оцјењивао жири који су чинили Милијана Жунић, Огњен Богдановић и Мирољуб Мијатовић.

Директорица библиотеке Мирјана Плиснић изразила је задовољство, како сарадњом са Дис – театром Бањалука, тако и са бројем посјетилаца.
– Веома смо задовољни одзивом публике, што значи да је сваку представу погледало више од стотину посјетилаца. Ми смо већ у априлу започели преговоре са Дис – театром да нешто овакво организујемо у Дервенти и ево у томе смо и успјели. Наиме, по први пут смо имали догађај овакве врсте, али није нам било тешко током припрема, јер смо пратили упутства професионалаца из Бањалуке. Љетос је започета драмска секција у библиотеци, тако да настављамо даље и већ имамо још заинтересованих чланова. Надам се да ће управо та идеја заживјети и да ће Дервента поново постати позната по аматерском позоришту – истакла је Плиснићева.
Редитељ и селектор овогодишњег фестивала Новица Богдановић констатовао је да је селекција била веома разноврсна.
– Било је представа које озбиљно промишљају позориште, а било је и оних које су рађене у одређеном процесном заносу. Дакле, било је комедија, драма, као и представа по динамици трагедије. Све представе су врло актуелне и живе данашњи живот и ниједна није обухвала тему која не интересује младе људе. С друге стране, видјели смо огромну енергију и креативност младих који су на ову сцену донијели све своје емоције и снагу. Такође, желим истаћи да смо у Дервенти имали дивну публику која је здушно пратила све предстве у склопу овогодишњег фестивала – казао је Богдановић.
Према његовим ријечима, резултат фестивала се огледа у неколико изузетних глумачких креација и представа које ће дуго да живе и остану запамћене.
-Сигуран сам да ће након овог фестивала бити много више заинтересованих за позориште и позоришну умјетност. Ми смо ту у наредном периоду и покушаћемо да помогнемо рад тог будућег позоришта које би могло да баштини тековину дивног дервентског позоришта које је прије рата било познато и изузетно популарно на простору бивше Југославије. Сви смо се лијепо осјећали у овом граду и искрено уживали у фестивалу – рекао је Богдановић.

ПРЕДСТАВА
Пред дервентском публиком вечерас је одиграна и посљедња представа, изван конкуренције, под називом „Два и по међеда“ у копродукцији Мостарског театра младих и Дис – тетатра Бањука.
-Представу су радила три седамнаестогодишњака, који су у међувремену постали пунољетни. Ради се о младим људима који сањају бољи живот, као и већина младих који желе да оду са ових простора и, наравно, сањају лаке паре. То је сан који је овдје на Балкану стално присутан. Наиме, они се у својим седамнаестим годинама, док живе у средњошколском дому, сјете да би могли отворити врућу линију намијењену за старије даме. С обзиром да немају никаквог животног искуства, то је траги – комично – казао је Новица Богдановић.

Related posts

ЈУБИЛАРНИ 25. КОНЦЕРТ СКУД „ДЕРВЕНТА“ НА ПОКЛОН

admin

Књижевност Александре
Мариловић стиже до Русије

Derventski List

Симићу повјерена подружница европске академије у РС и БиХ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još