ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Ратари жању губитке

Жетва на већини парцела засијаних пшеницом и јечмом у пуном је јеку, а уласком комбајна у поља обистиниле су се црне слутње ратара, да ће овог љета пожњети само губитке.

Готово ништа ове сезоне пољопривреди није ишло на руку, од неповољних временских прилика, до цијена репрометеријала. Иако су сви који се уложили у сјетву очекивали да барем „покрију“ основне трошкове, већина њих остаће „кратких рукава“.

Највише засијаних парцела на подручју Дервенте има „Пољопривредник“, а ситуација усред жетве, како каже директор Златко Микеревић, далеко је од добре.

– Непријатно смо изненађени. Очекивали смо далеко боље приносе од 4,3 тоне по хектару.  До сада смо пожели половину од око 1.000 хектара засијаних површина – рекао је Микеревић истакавши да су велике количине падавина направиле највећи проблем.

– Дуготрајна киша и влага смањили су приносе, али и квалитет житарица. Процјене су да нећемо успјети да покријемо ни половину трошкова. Мањи произвођачи су далеко горе прошли. Ова година је таква, али ће умногоме утицати на даље бављење ратарском производњом – рекао је Микеревић.

Дако Лазаревић из Велике Сочанице тек ће започети жетву.

– Ако буде 400 килограма пшенице по дунуму биће добро. Из разговора са људима који су већ обавили жетву може се закључити да је род никакав. Ово је једна заиста лоша и тешка година – рекао је Лазаревић.

Резултати жетве нису за похвалу ни у домаћинству Вујичић из Бишње.

– Ова година је заиста лоша, временски услови нису ишли на руку пољопривреди. Принос пшенице по дунуму је од 250 до 350 килограма, јер су све наше парцеле биле у мочварном дијелу. Зоб је такође подбацио и његов принос биће преполовљен. Урађене су све агротехничке мјере, али временски услови су узели свој данак. Тритикал још нисам почео да вршим, али ни ту се не надам већем приносу – рекао је Вујичић.

У Републици Српској је ове године, према процјенама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, засијано 44.000 хектара пшенице, што је за 24 до 26 одсто више него лани. Очекивани просјечан род је око 550 килограма по дунуму.

Министар Саво Минић казао је недавно да се нада да ће са подстицајем од 500 КМ по хектару и регресом дизела пољопривредни произвођачи, ипак, на крају бити рентабилни. Он је додао да су, нажалост, показатељи неповољни и када је ријеч о цијени пшенице, и да се предвиђа да би овогодишња цијена могла бити око 35 фенинга.

Министарство је прошле седмице ратарима испалатило више од 11 милиона КМ премије за произведену пшеницу.

Откуп

„Пољопривредник“ у континуитету обавља откуп житарица и пружа услуге складишта у силосима.

– Имамо три категорије цијене откупа житарица, прва класа пшенице нам је 32 фенинга, друга 30, а трећа 28 фенинга – рекао је Микеревић.

Related posts

ПОКРЕНУТЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗА ВОДОВОД У ЖЕРАВЦУ И БОСАНСКИМ ЛУЖАНИМА

admin

Дјеца, наставници и васпитачи са симптомима не могу у школу и вртић

admin

Све мање купаца половне робе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još