Друштво

Домаћи бостан без премца

На имању Драгише Сарића у Доњој Лупљаници увелико пристижу сочни плодови неколико сорти лубенице, а природан и провјерен начин производње препознали су и бројни купци који се читавог љета враћају по ове слатке тикве.

Прву плантажу из хобија и љубави Сарић је бостаном засадио прије осам година на два дунума, а од тада је површина под засадом расла. Међутим, ове године смањио је плантажу, па бостан сада узгаја на око три дунума.

Неколико сорти лубенице засадио је у неколико фаза, тако да су први плодови прошли, други сада пристижу, а трећи ће дорасти за брање крајем мјесеца. Познате по квалитету, Сарићеве лубенице купци разграбљају током читавог љета.

– Некада сам бостан развозио у дервентске маркете, али сам ове године смањио површину на којој узгајам лубенице и купци углавном долазе кући. Већином су то људи који годинама купују од нас и који знају за шта дају новац. Ми бостан узгајамо на потпуно природан начин без икаквих хемикалија и под ведрим небом – рекао је Сарић.

С обзиром на то да се лубенице у овом домаћинству узгајају у природном окружењу, приноси увелико зависе од временских услова. Сарић додаје да на дунуму земљишта има око 500 лубеница, које нарасту до око осам килограма.

– И то много зависи од временских услова. Ако има више сунца и када је сушни период и ове буду ситније, а нешто крупније буду када имају довољно влаге. Не сматрам важним да плодови буду што већи зато што не додајемо ни прихрану ни било какве додатке, важније нам је да буду здраве и квалитетне – рекао је Сарић.

Зарада

Овај Лупљаничанин истиче да веће зараде у овом послу нема, али да то не ради да би нешто зарадио, него зато што воли, а посебно ужива у томе што сваког дана може да убере себи лубеницу и да се освјежи сочним плодом.

Related posts

Расписан конкурс за упис у средње школе

admin

Занимања за којима потреба не престаје

admin

Болест довела до
тешког живота

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još