ИЗДВОЈЕНОНовости

ДОЧЕКАНА ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА

Уз музику, коло, кувано вино, логорску ватру и ватромет вечерас је традиционално на Тргу православља организован дочек православне или српске Нове године, а за добру атмосферу побринуо се Иван Кукољ Куки заједно са гостом изненађења Радетом Јоровићем.

Пола часа прије поноћи у Саборном храму Успења Пресвете Богородице служена је молитва.
Предсједник Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, протојереј ставрофор и пензионисани свештеник Драган Каиновић истакао је да се ради о лијепој традицији, која траје више од деценије.
-Дочек српске православне Нове године организујемо већ петнаестак година и то треба наставити. Врло је важно то што је одзив велики. Дакле, треба ово наставити са циљем да се дружимо, да се окупљамо, да се видимо и да међусобно комуницирамо. Нестало је данас живе ријечи, односно, имамо све, али немамо ту живу ријеч. Управо због тога, на неки начин, ово је прилика да се сусретнемо са пријатељима, комшијама и познаницима које можда и не виђамо у току године – казао је Каиновић.
Такође, Каиновић је у Новој години пожелио свако добро свим људима добре воље.
-Оно што би човјек сам себи пожелио, то бих и ја пожелио свим људима добре воље, а то је прије свега мир, мир у души, породици, комшилуку и мир у држави. Поред тога, пожелио бих и хришћанску љубав, да се волимо, да нико никога не мрзи и да имамо разумијевања једни за друге, јер ћемо тако лакше и љепше живјети. Желим и пуно здравља, иако здравље није све, али без здравља све је ништа – додао је Каиновић.
Тачно у поноћ, православну Нову годину Дервенћанима православне вјероисповијести, као и свим православцима широм свијета, честитао је начелник општине Милорад Симић.
-У Републици Српској православна Нова година обиљежава се из године у годину све боље и боље и у већој мјери. Ако неко замијени тезе, па помисли да је ово на нечију штету, могу да кажем да апсолутно није. Наиме, ово је диван обичај који треба његовати. Посебно ми је драго што из године у годину имамо све већи број посјетилаца. Драгим људима желим свако добро, пуно здравља, среће, љубави и да ту љубав дијелимо једни са другима. Заједно ћемо бити и богатији и срећнији – поручио је Симић.
Иван Кукољ Куки присјетио се почетка своје каријере који је управо везан за Дервенту.
-Атмосфера је вечерас предивна и ја волим овај град. Чак сам, на неки начин, и почео управо овде. Непосредно по завршетку рата, у Дервенти је одржан концерт Драгане Мирковић, где сам наступио као њен гост. Многи су се вечерас присетили тог догађаја. Дервента је тада била порушена, а сада је прелеп град и драго ми је што су ме позвали људи који представљају и воде локалну заједницу да вечерас наступим. Свим православцима желим мир, срећу и здравље. Такође, желим им да се окупе око православља, да буду добри са ближњима и да верују у Бога – истакао је Куки.

Related posts

Предлагачи до краја мјесеца
кроје листе кандидата

Derventski List

Сјећање на прво
ослобођење Дервенте

Derventski List

Одата почаст страдалим
на Челаруши

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još