Новости

Изливена плоча на
лађи сочаничког храма

На лађи храма Вазнесења Господњег у Великој Сочаници, чија је обнова почела половином фебруара, данас је изливена плоча.

Реконструкција цркве која датира из 1930-тих година прошлог вијека планирана је у три фазе. Прва етапа радова обухвата изградњу новог крова и санацију куполе, те зидова и темеља, а храм би већ у мају требало да буде поново под кровом.

Предсједник Грађевинског одбора за реконструкцију храма Драгислав Зарић рекао је да послије куполе, сриједи покривање цркве.

– Када црква поново буде под кровом, биће санирани унутрашњи и вањски зидови, као и темеља. То све обухвата прву фазу радова која је проширена и на подизање звоника. Ови радови процијењени су на око 135.000 КМ, с тим да још нисмо обезбиједили око 30.000 КМ за звоник, али се надамо да ће и то бити ријешено – казао је Зарић прецизирајући да ће потом услиједити увођење гријања у храм, као и осликавање и изградња помоћног објекта.

– За крај смо планирали уређење дворишта. Читава реконструкција храма коштаће око 300.000 марака – рекао је Зарић.

Надлежни свештеник Славољуб Тривић рекао је да је ово велики дан за сочаничку Црквену општину.

– Захваљујем се парохијанима Санели и Станиши Марјановић који су данас почастили трпезом љубави у Светосавском дому све раднике који изводе грађевинске радове на  храму – казао је Тривић.

Изградња храма Вазнесења Господњег у Великој Сочаници почела је 1922. године, а завршена је 1934. године. Храм је освештан 1936. године руком тадашњег митрополита дабробосанског Нектарија.

Related posts

ОТВОРЕН ПУТ У МИШКОВЦИМА

admin

Дервента позитивном климом држи темпо развоја

admin

Предсједник РС за Стару
цркву донирао 100.000 КМ

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još