Друштво

Изложба исправља историјску неправду

Изложба посвећена лику и дјелу српске научнице Милеве Марић Ајнштајн отворена је данас у дервентском Центру за културу, а поводом 145. годишњице њеног рођења.

Изложба, која се састоји од 28 цјелина, у Дервенту је стигла захваљујући Савезу иноватора Републике Српске, Центра за културу и Градске управе, и то у циљу упознавања са животом и подухватима ове српске научнице.

Аутор изложбе и генерални секретар Савеза иноватора РС Љубиша Пашић истакао је да се ради о 22. поставци и да оваквим изложбама настоје да од заборава сачувају Србе и великане науке.

– У Берлину се, на примјер, налази поставка под називом „О личностима које не заслужују да буду заборављене“, а у оквиру које је представљена и Милева. Желимо да наши великани, Пупин, Тесла, Миланковић и Марићева и кроз изложбе буду инспирација новим генерацијама – рекао је Пашић додавши да је ова изложба илустрација живота Милеве Марић, њеног рада и судбине, која је на неки начин била трагична.

Предсједник Савеза иноватора РС Милован Бајић подсјетио је на грешку која је начињена овој српској научници.

– Ми смо покушали на овај начин барем донекле да покушамо да исправимо грешку која је Милеви начињена, јер је Алберт Ајнштајн, њен супруг, приграбио читаву славу као научник и нобеловац. Познато је да је Милева била коаутор свих његових дјела, али је као Српкиња васпитана у патријархалном духу, сав свој рад називала заједничким. Порука изложбе је усмерена првенствено на омладину, средњошколце и основце, а то је да се угледају на нашу Милеву Марић – рекао је Бајић.

Отварању изложбе присуствовали су и ученици средњих школа, који су истакли да о Милеви Марић Ајнштајн знају тек као научници и супрузи Алберта Ајншајна.

– Учили смо у школи доста о Алберту Ајнштајну, међутим о Милеви готово ништа, а она је заслужна исто као и он за већину открића – рекла је ученица четвртог разреда гимназије Уна Теофиловић, а ученик четвртог разреда информатичко – рачунарског смјера гимназије Вук Врањеш оцијенио је да се нада да ће убудуће рад научница бити више вреднован.

– Познате су ми одређене појединости о Милеви, попут њеног трагичног завршетка, шта се десило са њеним посмртним остацима, колико је она заправо допринијела Ајнштајновим проналасцима и неправди коју је као научница доживјела. Ако се у будућности појави неко попут Милеве, надам се да ће та особа добити много више заслуга за свој рад. Данас можемо да испавимо дио неправде нанесене Милеви тако што ћемо, на примјер, назвати неку улицу по њој – рекао је Врањеш.

Отварању изложбе присуствовао је и замјеник градоначелника Синиша Јефтић, као и начелници одјељења за привреду и друштвене дјелатности и стамбено – комуналне послове Славен Пашалић и Срђан Новић.

Поставка о Милеви Марић Ајншатајн ће бити доступна у галерији Центра за културу до 24. октобра, сваким радним даном од осам до 15 часова.

Related posts

Најспретнији ђаци изборили
регионално такмичење

Derventski List

„ТРОЛОВЦИ“ ОСВАЈАЛИ ОСМИЈЕСИМА И ЗДРАВИМ ЗАЛОГАЈИМА

admin

У „МОТАЈИЦУ“ СТИГЛО 1.300 МЛАДИХ ФАЗАНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još