ИЗДВОЈЕНОКултура

КУЈУ СЕ ПЛАНОВИ ЗА СПУСТ УКРИНОМ

Ликовна колонија „Патковача“ ове године прославља јубиларно 15. издање, због чега планирамо да је употпунимо новим садржајима, попут радионице за дјецу и спуста чамцима низ ријеку Укрину.

Рекао је то у интервјуу Дервентском листу Саша Богдан, предсједник Удружења ликовних стваралаца „Уликс“, које на плажи Патковача окупља ликовне умјетнике из Дервенте, али и бројне госте. Овај умјетник, осим што се бави сликањем, цртањем и израдом сувенира, успјешно спаја мостове културе, те Дервенту сврстава међу мјеста која радо походе и умјетници из окружења.

Идеја о ликовној колонији на обали Укрине успјешно живи већ 15 година. Шта је то што на Патковачу привлачи умјетнике, који стижу и изван граница БиХ.

Било је успона и падова када је у питању организација ликовне колоније, али важно је да смо истрајали и да је постала препознатљива. Када је ова манифестација била у успону, долазило нам је двадесетак сликара, а касније због финансијских ограничења, упола мање. Услови су такви да када се слика на обали Укрине, потребно је обезбиједити смјештај, тако да то све кошта. Долазе нам умјетници који тих неколико дана желе да проведу у природи, а сваке године придруже нам се пјесници, посебно чланови СКК „Вихор“. Идеја никад не понестаје, али могућности нам зависе од финансијске подршке, а ове године имамо амбициозне планове.

Шта је планирано за ову годину?

Група ентузијаста изразила је жељу да се спусти цијелим током Укрине и вољели бисмо када бисмо то успјели да организујемо у оквиру ликовне колоније. Била би то прилика да одредимо дестинације које су проходне и сигурне за учеснике. То искуство могло би послужити и у туристичке сврхе, као на примјер за организовање кратких регата. Осим тога, планирамо да организујемо неколико радионица за дјецу. Ове године имамо амбициозне планове и надам се да ће нам представници локалне заједнице изаћи у сусрет и подржати ове идеје.

У нашем граду словите за умјетника са свјежим идејама. Шта нам ново припремате у предстојећем периоду?

Најприје, „Уликсу“ предстоји уређење излетишта за прославу 1. маја и то већ годинама радимо у сарадњи са Туристичком организацијом, која се укључи и у организовање Ликовне колоније. Сваке године уређујемо Патковачу с циљем промоције и заштите воденог цвијета, абоноса, од којег правимо скулптуре, а планирано је да једна или двије скулптуре красе наш град, што је веома значајно ако знамо да је то дрво које је наша ријека природним путем избацила на обалу. Осим тога, у плану је учествовање на ликовним колонијама у БиХ и иностранству.

И у Вашем атељеу увијек је радно.

Тренутно радим мали експеримент у акварелу и разрађујем тему која се провлачи у мојим сликама које радим у уљу и акрилу, а тема је „у нама“. То су нека унутрашња превирања која и ја као сликар проживљавам, али засигурно и многи други. Било би ми драго да се сви они препознају у мојим сликама.

Сарадња

Ликовна колонија на Патковачи, током свих ових година, била је и „плодно тло“ за многа пријатељства, али и плодоносну сарадњу.

Остварили смо сарадњу са сличним удружењима из Лукавца, Славонског Брода, Младеновца и других градова. Радо одлазимо и учествујемо у њиховим ликовним колонијама, изложбама и слично. Међутим, посебну сарадњу остварили смо са Центром за дјецу са посебним потребама у Младеновцу у Србији, у којем је основана ликовна колонија „Саша Богдан и изузетни другари“. С том дјецом се дружимо, а планирамо и да тако нешто покренемо и у Дервенти. Најбитније је да тој дјеци пружимо шансу да имају могућности, као и њихови здрави другари. Ускоро би ова дјечија ликовна колонија требало да се нађе и у календару важних догађаја.

Related posts

„Јесење ноте“ обогатиле културну сцену

admin

Усвојени извјештаји јавних установа, без смјене директора Дома здравља

admin

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ВОДОВОДА У СИМИЋА СОКАКУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još