Култура

Ликовна колонија „Патковача“
21 годину слави љепоте Укрине

Изложбом скулптура које су производ дугогодишњег рада и сликарских изражаја насталих на прошлогодишњој колонији вечерас је отворена Међународна ликовна колонија „Патковача“ која ће по 21. пут ове године славити љепоте Укрине, феномена воденог цвијета и абоноса.

Организатор ове манифестације која ће умјетнике окупљати до недјеље на истоименом градском купалишту, је дервентско Удружење ликовних стваралаца „Уликс“, а ове године је унијело дашак новитета те је ликовна колонија по први пут отворена у „Абонос арт“ галерији на Харману.

– Дошли су нам умјетници из БиХ, Србије, Македоније и Хрватске и очекујемо још неколико који ће нам се придружити у стварању умјетности и слављењу љепоте Укрине на Патковачи. У наредним данима, колонија ће бити прилика и за представљање музичара и књижевника, тако да смо за сутра планирали музичко вече, а нумере ће нам извести Дамјан Теофиловић и Немања Николић, док је субота резервисана за поетско вече заједно са писцима из „Вихора“ – казао је Саша Богдан додавши да је у оквиру колоније била планирана и инклузивна радионица.

– Због лоших временских услова радионицу коју смо планирали са дјецом са посебним потребама смо одгодили и реализоваћемо је у току љета, као и друге радионице којим имамо у плану да анимирамо наше најмлађе – додао је Богдан.

Већ неколико година на колонији радо учествује професор Марин Милутиновић.

– У Дервенти се осећам као код куће, јер сам упознао предивне људе, влада дивна атмосфера, а оно што је јако вредно јесте да стварамо везе кроз уметност и отварамо врата ка будућности остављајући сведочанства овог дружења – рекао је Марин.

Подршку овој манифестацији пружила је и Туристичка организација града Дервента, а осим бројних умјетника и љубитеља ликовног стваралаштва, отварању колоније присуствовао је и Шеф клуба одборника СНСД у Народној скупштини РС Игор Жунић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, те други посјетиоци.

Related posts

Промоција „Дневника маме у пубертету“ у сриједу

admin

Фестивал етно – пјесме у суботу

admin

Галерију библиотеке
испунили ученички радови

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još