Друштво

Ловна сезона отворена
дружењем 500 ловаца

Саборовање ловаца, које је данас по 28. пут окупило око 500 ловаца и љубитеља лова из Дервенте и околине, означило је почетак ловне сезоне 2024/2025. године.

Овој традиционалној смотри, чију организацију носи Ловачко удружење „Мотајица“, овогодишњи домаћин била је секција Доње Лупљанице, а дружењу је претходило гађање покретних глинених мета на нивоу удружења, али и са гостима.

Предсједник ловачке секције домаћина Никола Радановић подсјетио је да ловна сезона почиње првог викенда у септембру и то ловом на дивљу свињу.

– На овај начин већ традиционално отварамо ловну сезону а нашој секцији, која броји око 45 активних чланова, је по други пут припала част да будемо домаћини отварања сезоне и сабора ловаца. Сезона почиње ловом на дивљу свињу, а које су ове године направиле изразито велику штету на пољопривредним усјевима, а ми немамо могућности нити смијемо законски прије отварања ловне сезоне да их ловимо, тако да су наши пољопривредници претрпјели штете – казао је Радановић казавши да су домаћини обрадовани и присуством чланова из околних мјеста.

– Очекивали смо око 500 ловаца из свих секција нашег удружења, као и комшијских удружења из Прњавора, Српца, Брода, Модриче, Шамца, Пелагићева, Орашја, Бањалуке, Добоја и Станара, а њих око 40 такмичило се и у гађању покретних мета – додао је Радановић.

Предсједник Ловачког удружења „Мотајица“ Ненад Чечавац подсјетио је да су ловци заштитници животиња, природе и природног станишта, који су спремни у сваком трену притећи у помоћ и суграђанима.

– За сада нема никаквих проблема, отварамо сезону на дивљу свињу која траје до 31. марта, тако да по календару сада почиње лов на дивљу свињу, у октобру почиње лов на фазана и зеца који траје и у новембру, док ће децембар и јануар обиљежити лов на дивљу свињу. Послије почиње лов на штеточине, односно шакале, а тај дио сезоне ће означити и традиционална шакалијада. Свакако, имамо подршку Градске управе, а исто тако и ми смо спремни да помогнемо, нас 650 у случају непогоде, нестанка особе или слично, смо на располагању грађанима – казао је Чечавац.

Данашњем сабору, осим бројних ловаца, присуствовао је и градоначелник Милорад Симић са сарадницима, народни посланици Игор Жунић и Перо Ђурић, одборници у Скупштини града и други представници јавног живота Дервенте.

– Ловци су ту да уређују ове наше просторе и природу и зато ћу вас све срдачно поздравити и са вама подијелити данашње задовољство у нашем селу – казао је градоначелник.

Сабору је присуствовао и предсједник Регионалног савјета за ловство добојско – модричке регије Марко Видић који је поздравио присутне и пожелио срећу свим ловцима у новој сезони.

Према традицији, једна од 11 секција удружења „Мотајица“ традиционално преузима улогу домаћина отварања ловне сезоне, а наредне године домаћин сабора ће бити секција Агићи.

Резултати у гађању глинених мета на нивоу удружења:

Екипна конкуренција

  1. Секција Сочаница
  2. Секција Лужани I
  3. Секција Лужани II

Појединачна конкуренција

  1. Миленко Пуљановић
  2. Брано Станојевић
  3. Невен Пуљановић

Вашарски куп екипно (са гостима)

1. ЛУ „Вучјак“ Брод

2. ЛУ „Борик“ Прњавор

3. „Пријатељи“

Вашарски куп појединачно (са гостима)

  1. Бранко Лончар
  2. Немања Бијелић
  3. Едвин Рамичић

Related posts

У ТОКУ ПРИЈАВЕ ЗА МАТЕМАТИЧКУ РАДИОНИЦУ

admin

Филм „Дом културе“ вечерас пред Дервенћанима

Derventski List

Књига о Дервенти штампана на њемачком језику

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još