Култура

Малишани били дио „Сизифове борбe за правопис“

Треће вече „Пркос фестa“ y Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ испунила је радионица за дјецу под називом „Сизифова борба за правопис“, уз представљање књига и илустрација чији је аутор ђакон Бојан Јокановић.

Бројни малишани, уз „Сизифову“ помоћ, ухватили су се у коштац са правописом, учећи на занимљив и креативан начин језичка правила и бонтон.
– Од 2015. године траје мој пројекат под називом „Сизифова борба за правопис“, а на почетку сам мислио да ће то бити узалудан рад, а касније се испоставило да није тако. Када сам био дијете моје родитељи су ми говорили: “ Хоћеш да ти нацртам нешто ако не знаш“? И одлучио сам да језик прилагодим млађима и старијима сликовито, јер најбоље се тако памти, и да им објасним језичка правила у српском језику – рекао је Јокановић објаснивши како је настао његов Сизиф.
-Свима нам је остао Сизиф као персонификација узалудног труда. Објавио сам девет књига у сарадњи са издавачком кућом „Вулкан“ из Београда. Моја прва књига „Сизифова правописна правила 1“ је била најпродаванија књига за дјецу на Београдском сајму књиге, што је био огромни вјетар у леђа да наставим даље. До сада сам илустровао више од 600 језичким недоумица и представио их у нашој земљи и земљама региона – казао је Јокановић који је учесницима радионице у Дервенти, по благослову патријарха Порфирија, подијелио књигу под називом „Радост молитве“.
Директорица Народне библиотеке Мирјана Плиснић казала је да ће посљедње вече „Пркос феста“ 26. јула бити у знаку музике и то концерта „Комбајн квартета“ из Бањалуке.
-Трудимо се да нашим грађанима понудимо нешто што немају прилику сваки дан да доживе, да програм буде садржајан и забаван за све генерације – рекла је Плиснићева.
За музички предах били су задужени Славен Вуковић на гитари и вокал Милијана Жунић.

Related posts

„ПЛАВА ПОВЕЉА“ ЗА „МАСЛАЧКОВУ СУДБИНУ“

admin

Представа „Камен мудрости“ у четвртак

admin

Вечерас књижевна манифестација

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još