Култура

Меденчевић у Дервенту
донио импресије из 11 земаља

Изложба фотографија „Човјек на истоку“ аутора Хадиса Меденчевића отворена је вечерас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“, а публици су представљене 33 фотографије из 11 земаља које је аутор посјетио.
Изложба је организована у оквиру овогодишњег издања манифестације „Дервентско срце“, а предсједница ИМИЦ-а „Заједно“ Јасмина Радановић изразила је задовољство што се Дервента придружила градовима чији грађани имају прилику да уживају у фотографијама којима аутор истражује човјека и његову интеракцију са природом и окружењем.
-Ово је треће вече у оквиру овогодишње манифестације „Дервентско срце“ и срећна сам што је ова Хадисова изложба постављена и у нашем граду поред Прага, Бирмингема, Београда и Подгорице – рекла је Радановићева.
Хадис Меденчевић рођен је 1968. године и Дервенти, а након студија у Сарајеву ново животно одредиште пронашао је у Прагу, гдје и започиње свој умјетнички пут.
-Ово је моје фотографско виђење путовања по далеком истоку и ради се о 11 земаља које сам обишао са циљем откривања другог, другачијег, непознатог. Ја сам кроз своје путовање почев од Русије, Киргистана, Кине, Малезије, Хонг Конга, Сјеверне и Јужне Кореје, па све до Јапана, кроз то тражење другог и другачијег, дошао до спознаје да смо сви ми на планети, ако не потпуно идентични, онда јако слични. То је можда од највећих мојих животних спознаја – рекао је Меденчевић, уз нагласак да Дервенту јако воли и да јој се често враћа.
-Хвала вам свима што сте дошли, хвала ИМИЦ-у који ми је дао прилику да умјетнички поглед на свијет како га ја видим преточим у фотографије и представим, хвала библиотеци, гдје сам некад као основац подизао своје прве књиге. Недавно нас је напусти професор Мирослав Сухај, човјек који је имао на мене велик утицај, о фотографији смо доста разговарали, његове сугестије су увијек са великом пажњом и поштовањем прихватао, тако да данашњу изложбу посвјећујем њему – рекао је Меденчевић.
Успио је да обједини своје три велике животне страсти путовање, планинарење и фотографију. Иако по природи посла којим се бави више је усмјерен на информатику, кроз фотографију истражује човјека, његово мјесто и интеракцију са околином, архитектуром и природом.
Стручно и умјетничко знање стекао је у прашкој школи „Креативне фотографије“, а за своје радове добио је значајна признања, те имао низ успјешних изложби, док су његове фотографије коришћене као илустрација књига и репортерских извјештаја.

Related posts

„Ива“ музиком одушевила Дервенћане

admin

„Вихор“ бира најбољу пјесму о љепотама вода

admin

КЊИЖЕВНОСТ ОБАСЈАЛА ЈОШ ЈЕДНО ВЕЧЕ „АРТ СЦЕНЕ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još