ИЗДВОЈЕНОКултура

Маштовити игрокази уљепшали промоцију

Промоција друге збирке поезије Јасмине Радановић под називом „Дјечија љубав и машта“ одржана је вечерас у Центру за културу, а необична је била по томе што су је водили и уљепшали игрозказима и музиком ауторкини ђаци из одјељења IV-4 Основне школе „Никола Тесла“.
Сала Центра за културу била је премала да прими све оне који су дошли да подрже суграђанку, која је новац од продаје примјерака промовисаног дјела намијенила за учешће у плаћању излета на који са ђацима иде крајем мјесеца.

Иако је дјело објављено прошле године, за промоцију се чекао прави тренутак, а Радановићева је истакла да се ради о 60 пјесама укоричених у збирку за коју је инспирацију проналазила у свом окружењу, као и догодовштинама њене дјеце и ђака и свему што је окружује у родној Дервенти.
– Књига је настала прије двије године, у најгорем периоду корона пандемије, а објављена је прошле године у за мене веома тешком периоду јер сам изгубила мајку. Сада сам скупила снагу да је промовишем и заједно са својим ђацима станем пред публику на један другачији и модернији начин да представимо ову књигу. Пјесме су инспирисане окружењем у којем се налазим, мојим дјетинством, дјецом и мојим ђацима, а највише сам акценат ставила на породицу, јер сматрам да је то оно што морамо да чувамо и да овој дјеци пренесемо љубав према породици и снагу коју породица пружа свој дјеци – рекла је Радановићевa.

За сљедећу годину заједно са родитељима својих ученика планира да изда збирку литерарних и ликовних радова ђака које учи, а у плану је и издавање збирке игроказа за дјецу основношколског узраста.
Радановићева је подсјетила да су графички дизајн збирке радили њен супруг Бојан и син Сергеј, а ликовно је осмислио ликовни умјетник Зденко Бећаревић, којима се посебно захвалила, као и кћерки Еми.
– Посебно сам захвална и рецензентима, а то су недавно преминули Савко Пећић и Фрањо Милош, који су ми увијек били подршка и од којих сам много научила, а захвалност дугујем и Српском књижевном клубу „Вихор“ на подршци као и градоначелнику који је финансијски подржао издавање ове књиге – додала је Радановићева.
Промоцији је, осим породице ауторке, присуствовао и градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, те представници јавног живота и бројни поштоваоци ауторкиног рада.

Биографија
Јасмина Радановић рођена је у Дервенти гдје ради као професор разредне наставе, а осим ове књиге претходно је објавила такође збирку поезије „Дјетињство у сјенци тополе“, као и монографију о Омладинској радној бригади Иво Лола Рибар у сарадњи са Фрањом Милошем под називом „Понос бригада“, а прошле године и аутобиографску збирку кратких прича „Цртице из живота“.

Related posts

Богојављење ујединило
вјернике у молитви

Derventski List

Богојављење поји душу
вјером и надом

Derventski List

Кинеска компанија у новембру остварила извоз од 8,5 милиона КМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još