ИЗДВОЈЕНОРС-РЕГИЈА

Минималац и доприноси за субјекте којима је забрањен рад

Привредници којима је због пандемије онемогућен рад према одлуци Републичког штаба биће исплаћена минимална плата и доприноси за период у којем не буду радили.

Потврдио је ово премијер Републике Српске Радован Вишковић након састанка с представницима угоститеља, фризера и козметичара којима је забрањен рад Одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације.

– Мјере су биле изнуђене. Нису ничији хир, жеља, ничија воља. Република Српска је према овој бранши имала најлибералније мјере у региону, али епидемиолошка ситуација не даје нам за право да стојимо затворених очију и да не предузимамо никакве мјере – рекао је Вишковић и додао:

– Оно што смо радили у протеклој години, за све привредне субјекте којима штаб онемогући да ради ми ћемо плаћати минималну плату и порезе и доприносе за читав период – казао је он.

 

Вишковић је појаснио да ће комплетни доприноси и минималне плате за мјесец март бити исплаћене, чак и у случају да затварање потраје само седам дана. Рекао је да ће већ у петак ићи у реализацију оног што су договорили на данашњем састанку.

– Разумијемо проблеме у којима се сектор угоститељства налази. Договорили смо да већ у петак сједнемо са министром трговине и министром финансија и кренемо у реализацију онога што смо данас овдје договорили – рекао је Вишковић новинарима.

Он је најавио и могућност отварања фризерских и козметичких салона.

– Козметичари и фризери дали су примједбу да они нису та бранша која угрожава здравље људи, да прихватају једног по једног клијента, тако да ће им вјероватно послије истека ових седам дана мјера бити дозвољен рад – истакао је Вишковић.

Премијер РС се овом приликом извинио људима из ових бранши јер је, како каже, можда недостајало мало више комуникације на релацији ресорних министарстава и њихових удружења.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће се ићи у постепено отварање чим се за то стекну услови.

Она је додала да се не зна када ће то бити, али је изразила наду да ће доласком топлијег времена бити лакше носити се с пандемијом.

– Сад гледамо како да сви преживимо ове мјере. Оно што је отворена могућност јесте управо њихов приступ Гарантном фонду који смо креаирали на почетку пандемије као подршку – рекла је Цвијановићева.

Далибор Шајић, предсједник удружења „Хорека“, рекао је да су данас имали конструктиван разговор са Владом РС и предсједницом Републике.

– Тренутно затварањем овај сектор је у великом проблему. Нашли смо први дио разумијевања од стране Владе РС, надам се да ћемо у петак наћи начин како да помогнемо свим радницима у овом сектору – рекао је Шајић.

Радмила Бањац, предсједница Секције фризера и козметичара при Занатско-предузетничкој комори Српске, захвалила се Влади РС што их је саслушала.

– Имамо обећање за доприносе. Придржавано се свих мјера, само нам треба да радимо- Немамо жаришта, у нашим салонима то не постоји. Немам сазнања да су инспекиције имале примједбе на рад наше струке – рекла је Бањац и додала да она јако добар разумије ситуацију јер је имала три смртна случаја у породици.

Она се нада да ће и убудуће имати сарадњу са властима.

– Јако је битно да сви скупа имамо преговарачку моћ. Не могу знати господа, па ни ви новинари, како ствари функционишу у мојој струци – поручила је Бањац.

Састанку у Палати Републике присуствовао је и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

 

Related posts

Црква и вјерници прослављају Бадњи дан

Derventski List

ПОМОЗИМО ИЗГРАДЊУ ДНЕВНОГ ЦЕНТРА У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

admin

КРЕЋЕ РЈЕШАВАЊЕ СТАТУСА ЗГРАДЕ ПРЕКО ПУТА ДВОРАНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još