Друштво

Михајло није сам у борби са СМА

Дервентски Дом здравља угостио је данас маленог Михајла Радановића и његове родитеље поводом обиљежавања мјесеца спиналне мишићне атрофије, а ово је била прилика за подсјећање на почетке борбе ове породице, као и захвалност свим љекарима за помоћ и подршку.

Михајло болује од ријетке и тешке болести СМА типа 1, а у његовој борби осим родитеља, брата и сестре, као и других суграђана, велике улоге одиграли су директорица Фонда солидарности др Јасминка Вучковић и педијатар са Клинике за дјечије болести УКЦ Бањалука др Стојислав Коњевић, а који су такође присуствовали данашњем дружењу са маленим херојем.

– Циљ ове активности је да наставимо да подижемо свијест о овој болести, али и да се захвалимо свима у Дому здравља и другим докторима за подршку посебно др Коњевићу са којим Михајло има посебан однос – казала је мајка Рајка Радановић, а др Коњевић истакао је да се и доктори из дана у дан уче заједно са родитељима како да олакшају овим пацијентима.

– С обзиром да овакви пацијенти најчешће отпочетка буду на интензивној њези, кроз даље функционисање и лијечење останемо некако везани, зближимо се и са пацијентом и члановима породице. Да би се ствари заиста промијениле сви ми скупа се морамо мало више потрудити, указати више емпатије и храбрости за овакве пацијенте јер њихово преживљавање, а нажалост имамо их и имаћемо све више, је другачије у односу на ранији период када оваквих пацијената није било – рекао је др Коњевић додавши да тренутно постоји 12 пацијената са типовима ове болести који су на кућној вентилацији.

Да ће ова породица и у наредном периоду моћи да рачуна на помоћ Дома здравља истакла је директорица дервентске здравствене установе др Биљана Ненадић.

– Наставићемо да помажемо колико смо у могућности, свако из свог домена може да мало помогне породици да и они имају неки „момент“ одмора, а да Михајло и даље добија све сегменте који су му неопходни. Мало ћемо више порадити на томе да укључимо рехабилитацију, али је врло тешко код таквих пацијената јер немамо обучен кадар за то, а и треба радити на повјерењу између кадра и породице, али ми је драго што су они задовољни. . Врло је важно да им поједноставимо те процедуре и да знају да нам се могу обратити – казала је др Ненадић.

Related posts

Нова црква под кровом

Derventski List

Црква и вјерници прослављају Бадњи дан

Derventski List

Жеље ђака приближити потребама привреде

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još