ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Црква и вјерници прослављају Бадњи дан

Српска православна црква и вјерници данас прослављају Бадњи дан, дан строгог поста, али и дан породичне радости и припреме за најрадоснији хришћански празник Божић, дан родјења Исуса Христа.

Данас се сјече бадњак, уноси у кућу, а вечерас, уз трпезу, окупља се породица. С обзиром на предстојећи Божић, Бадњи дан носи у себи посебну радост, која се осликава у молитвама, али и у обичајима српског народа.
Тадиција налаже да се уочи Бадњег дана се бди, па отуд и назив у српском језику: бадњи, настало од бдјети, што значи дан бдијења.

Јутрос рано, домаћини куће сијеку бадњак. У цркви се служе царски часови, али и литургија Светог Василија Великог. У свим православним домовима осјети се посебна празнична радост.

У ранијим временима бадњак се уносио у кућу, а потом налагао на огњишту, а данас најчешће налажу, односно пале испред храмова. Након налагања бадњака, обављају се припреме за најважнији дио дана – Бадње вече, када се око трпезе, у празничној радости, окупља православна породица.

Према хришћанској традицији, обичај сјечења бадњака се везује за то што су витлејемски пастири, на знак Звијезде да се родио Христос Спаситељ, насјекли грања и понијели га у пећину да наложе ватру те огрију Христа и његову мајку. Бадњак, дакле, представља оно дрво које је Јосиф заложио у хладној пећини, када се Христос родио.

Related posts

Саобраћајне гужве поред школа горући проблем

admin

РЕЗЕРВАЦИЈЕ ЗА „НАЈЛУЂУ НОЋ“ ОД 20 ДО 120 КМ

admin

ОД ПОНЕДЈЕЉКА НОВА ПРАВИЛА ЗА УГОСТИТЕЉЕ, ФРИЗЕРЕ, ОРДИНАЦИЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još