Култура

Моја Дервента ми је
одувијек инспирација

Љубав је најуниверзалнија категорија и у основи је цијелог живота, било да говоримо о жени, граду, домовини или нечему другом. Пјесник, прије свега, треба се труди да у њему буде што више доброг. То је та нека врста одговорности коју пјесник у себи мора имати и то је можда једини лимит у стварању.

Ријечи су то члана Свјетске академије за поезију, дипломираног политиколога, графичког дизајнера, књижевника и рођеног Дервенћанина Маје Даниловића у интервјуу за Дервентски лист. Даниловић је крајем јула био један од учесника  ИМИЦ-ове манифестације „Дервентско срце“, када је пред публиком говорио своје стихове, а сваки долазак у Дервенту, како је истакао, у њему буди посебне осјећаје.

Почели сте да објављујете прозу и поезију прије нешто мање од двије деценије и до сад су објављена 22 Ваша дјела. Шта је то што Вас инспирише?

  • Полазим са становништа да писци и пјесници треба да се руководе и баве универзалним људским вриједностима. Наравно, не неким дневно политичким или актуелним стварима, али то не значи да треба да су мање родољуби и патриоте. Сматрам да треба поћи од тога да је љубав најуниверзалнија категорија и да је у основи свега и односа према жени, домовини, нацији, вјерском опредјељењу и свегу осталом. Пјесник, прије свега, треба се труди да у њему буде што више доброг, јер ако не заговара добро, онда се поставља питање шта он то заправо заговара и коју поруку шаље. То је та нека врста одговорности коју пјесник у себи мора имати и то је можда једини лимит у стварању. Све остало може да му буде „широко поље“.

Једини сте пјесник са Балкана који је члан Свјетске академије поезије. Шта за Вас лично представља та својеврсна част?

  • На Балкану, и у Србији у којој стварам, у мојој Дервенти и овом окружењу, постоје изузетни писци и пјесници, који би можда по неком мјерилу исто тако, или чак и прије мене, били кандидати за чланство у Свјетској академији. Ја сам у одређеној врсти мониторинга, с обзиром да сам радио у Италији и писао на италијанском језику, дошао у њихов фокус. Када је дошао ред на Балкан и један од пјесника је преминуо, изабран сам за 61. члана академије и повјерено ми је да обављам све активности на простору словенских земаља. Све то, свакако, носи велику част и одговорност, али истовремено сам годишње по неколико пута на њиховим редовним сесијама у Верони, граду потпуно под заштитом УНЕСКО-а, предивном и инспиративном, мени готово инспиративном као и моја Дервента.

Имали сте прилику да свој књижевни рад представљате широм свијета. Која је главна разлика коју бисте истакли када је ријеч о дервеннтској и публици у другим земљама?

  • У клишеу бих могао рећи да је некако најзначајније пјеснику да се потврди у свом граду у смислу да се потврди пред људима са којима је одрастао у једном заједничком социјалном, духовном и културном миљеу и профилисао се и људски и књижевно. Доћи на то мјесто, пред те људе и казивати им своју поезију, је заиста посебна врста одговорности, али буди и посебну устрепталост и усхићеност. Наравно, похвале и потврде и од других веома значе, па сам недавно имао респектабилан наступ на сцени Народног позоришта у Београду када сам примао највеће београдско признање у области културе „Златни беочуг“ и говорио сам своју пјесму са сцене. Поред мене је стајао и награђени глумац Вук Костић и похвалио једну моју пјесму о Београду што има велики значај за мене.

На чему тренутно радите?Да ли припремате нека нова дјела?

– У свијет поезије сам ушао са 50 година, што неки критичари згодно крсте у „године када значајни књижевни ауторитети славе велике јубилеје, Мајо Даниловић је почео да пише“ и ваљда сам због тога,  на одређен тога, журио па сам успио да напишем 22 књиге. Али, има још доста тога у припреми. Многи су се изненадили јер у припреми имам књигу пјесама за дјецу што није била моја сфера, јер о томе мислим исто као и о писању о патриотизму. Не смије олако да се пише и не би требало свако да пише, а и носи велику одговорност јер та поезија није само за уживање, него и нека врста педагошког подлошка. На крају, изњедрио сам ту једну књигу и у поднаслову написао да је то књига за све који су дјеца, гдје сам окупио и нас мало старије, који смо још мало и адослосценти, помало и инфантилни чиме се бранимо од времешности, тако да је она намијењена и њима и некој мало можда одраслијој дјеци. Имам у припреми и недовршени роман и спремне двије – три књиге које чекају прилику да угледају свјетло дана.

Писање за Дервентски лист

Током разговора, Даниловић се присјетио и једне занимљивости која се тиче Дервентског листа.

– Као гимназијалац био сам дописник Дервентског листа пратећи догађаје и дешавања у Средњошколском центру. Осим тога, писао сам и о животу омладине у тадашњој Дервенти. То су биле мале објаве, вијест, али су доносиле хонорар и то је био мој први зарађени новац од писања – истакао је Даниловић.  

Related posts

Најмлађи уживали у позоришној посластици

admin

Живот исписао странице
књиге „Господе, хвала за сузе“

Derventski List

Средњошколци извели представу „Живјети заједно“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još