Култура

СТИЖЕ МАГИЧНИ СВИЈЕТ ИЛУЗИЈЕ И НАУКЕ

У Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ почеле су припреме за „Ноћ музеја“, манифестацију током које се Дервента придружује градовима широм Европе у промоцији музејске дјелатности, а централни догађај биће отварање несвакидашње изложбе „Откључај свијет илузије и науке“, 18. маја.

Ради се о поставци која на сасвим нови начин приказује фасцинантни свијет науке и илузија, и која ће пољуљати повјерење посјетилаца у сопствена чула, научене доживљаје и перцепцију свијета око нас.

Дервенћани ће тако бити први послије Бањалучана који ће моћи да виде криву собу, собе огледала, калеидоскоп, зоетроп, холограм, фото – илузију, те дидактичко – логичке играчке и слично.

– Част нам је што смо успјели остварити сарадњу са ауторима, па ће изложба, која је прошле године отворена у Музеју Републике Српске, послије Бањалуке прво бити представљена у библиотеци у Дервенти – казали су у библиотеци додајући да ће изложба у Дервенти бити до краја септембра.

Како би доживљај изложбе био потпун, у библиотеци је у току реновирање просторија, како би се простор у потпуности прилагодио овој поставци.

– Реновирање подразумијева провођење нових инсталација, кречење, постављање преграда од ригипса, и постављање разних полица – казали су у овој установи.

Као и протеклих година, у „Ноћи музеја“ представиће се и локални умјетници и креативци.

 

Related posts

„Змај, дама и остала банда“ заиграла
у Зворнику, стигла и награда

Derventski List

„Анастасија“ умјетничко свједочанство о злочинима над Србима

admin

КОЛОНИЈА „ПАТКОВАЧА“ ПРАЗНИК СЛИКАРСТВА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još