ИЗДВОЈЕНОКултура

Надахнућа са Укрине преносе на платно

Изрази ликовне умјетности, настали из кистова умјетника учесника међународне ликовне колоније „Патковача“, представљени су вечерас дервентској публици, а овом изложбом отворена је и сама колонија која се ове године одржава по 18. пут.

Према ријечима организатора, колонија „Патковача“ посвећена је заштити ријеке Укрине, феномену „цвјетања“ ријеке и храсту лужњаку, абоносу, те подизању еколошке свијести и већ готово 20 година окупља сликаре из свих крајева бивше Југославије.

Дервентски сликар и један од организатора ове колоније Саша Богдан поздравио је присутне и захвалио се на доприносу посјетилаца и умјетика 18. ликовној колонији „Патковача“.

– На вечерашњој изложби Дервенћани имају прилику да погледају експонате петнаестак умјетника и то дјела која су рађена на ранијим колонијама, а којима желимо да уведемо посјетиоце у неку нову причу. Мотиви на радовима нису одређени, него су то слободне експресије умјетника – казао је Богдан додавши да је у колонији очекивано учешће како локалних умјетника, тако и из Србије, који већ дуги низ година учествују на колонији, те Хрватске, Словеније и других околних земаља.

Бањалучка умјетница Мира Ного истакла је да ове године по први пут учествује на дервентској ликовној колонији.

– Посјетила сам купалиште гдје ће колонија да се одржи и мјесто и амбијент су прекрасни. Заиста инспиративно одредиште – казала је Ного.

Изложба ће бити постављена до 8. августа, а посјетиоцима је доступна сваким радним даном до седам до 15 часова.

 

 

Related posts

КОНЦЕРТ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ ДАНАС

admin

Почела нова школска година,
пријеми и поклони за првачиће

Derventski List

ПРИРЕДБА У ЧАСТ СВЕТОМ САВИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još