ИЗДВОЈЕНОКултура

„НАДОМ“ ПРИПОВИЈЕДАНЕ СТРАХОТЕ ЈАСЕНОВЦА

Фестивал омладинских позоришта РС вечерас је у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ донио још једну представу под називом „Нада“ у продукцији Драмске групе добојске Медицинске школе.

Ради се о причи која публику подсјећа на страшне судбине које су доживјеле жртве у Јасеновцу. Редитељ и професор српског језика и књижевност Мира Станишев казала је да је представа добила име по двије дјевојчице.
– Наиме, једна је страдала у логору 1942. године, а друга живи у 2019. години у Добоју и по својој баба – тетки је добила име. Ова представа поручује да треба да се сјећамо и памтимо и можда да остваримо сан некога чији је живот насилно прекинут. Текст који сам написала за представу уствари је моја породична прича. На сцени нас је 36, с тим да секција броји двадестак чланова, али имамо и основце који су нам „као мало позориштанце без адресе“ притекли у помоћ – рекла је Станишева.
Ученица трећег разреда ове школе Инда Ђурић у представи „Нада“ има улогу мајке која заправо прича свом дјетету њихову породичну причу.
– Било је тешко и емотивно, чак је било и суза, али пронашла сам се у улози мајке. Хвала професорици, јер ми је дала прилику да будем дио ове дивне представе – истакла је Ђурићева.
Улога дјечака који упозорава дјевојчицу Наду да ће усташе доћи у њихово село и побити дјецу припала је, такодје, ученику трећег разреда Николи Марушићу.
– Представу спремамо од прошле године. До сада смо гостовали у многим мјестим и драго нам је што смо наступили и у Дервенти. Иако више волим шаљиве сцене и улоге, ипак сам се успио снаћи у овој улози – казао је Марушић.

Related posts

Први викенд у августу
резервисан за пјесничке сусрете

Derventski List

Трг обасјан празничним
бојама и расположењем

Derventski List

Почела нова школска година

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još