ДруштвоИЗДВОЈЕНО

На листи стипендиста чак 34 студента медицине

Да је медицина једно од најпримамљивијих занимања за младе Дервенћане говори податак да градску стипендију примају чак 34 студента медицине, од којих се 11 опредијелило за општи смјер, док су остали изабрали неку од грана медицине.

Према подацима Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, поред 11 студената општег смјера медицине, фармацију студира девет Дервенћана, стоматологију и лабораторијску дијагностику троје, физиотерапију и бабинштво по двоје, док се за смјер сестринства, здравствене његе, специјалне едукације и рехабилитације и радиолошке технологије одлучио по један студент из Дервенте.

Иако се ради о једном од најтежих занимања, које са собом носи бројне професионалне и личне изазове, те одрицање, студенти махом истичу да труд који улажу није узалудан ако знају да ће послије стицања дипломе своје знање усмјерити на помагање људима.

Управо због тога дилему приликом избора професионалне оријентације није имала студенткиња треће године Медицинског факултета у Новом Саду Тијана Срђеновић.

– Током основне школе, а послије и у средњој школи, иако сам упознала себе кроз неке друге области, моја жеља да постанем љекар није јењавала и то је још увијек једина грана у којој се проналазим и нисам ни једне секунде пожалила због свог избора. Медицина је и даље једино у чему се проналазим и колико год тешко било, задовољство при стицању знања и нових вјештина је тим веће. Узевши у обзир трајање студија, сматрам да сам још увијек на почетку – објашњава Срђеновићева и додаје да би по завршетку студија вољела да ради у окружењу у којем се цијени знање.

– Када је ријеч о специјализацији, још увијек нисам одлучила у којем правцу ћу ићи, али посебно цијеним долазак на свијет новог живота, те би ова грана медицине могла да буде приоритет – рекла је она.

Да је медицина тешка и захтјевна професија јасно је студенткињи шесте године општег смјера Медицинског факултета у  Бањалуци Сањи Давогић, која истиче да уз труд и залагање, резултати не могу изостати.

– У све што желиш потребно је уложити много труда и времена. Градиво на медицини је обимно и тешко, али учењем и радом и тај проблем је рјешив – казала је Давогићева додавши да захваљујући доброј организацији, има времена и за читање и тренирање.

Студенткиња четврте године Медицинског факултета у Бањалуци Славена Пјерановић нада се каријери у неурологији.

– Љубав према медицини датира још из дјетињства и није било премишљања када је дошло вријеме за упис на факултет, а близак члан породице ми је помогао да сагледам медицину из више углова – казала је Пјерановићева нагласивши да медицински позив захтјева изузетан труд и много одрицања, али да циљ сваког ко се одлучи за овај позив треба да буде то да постане добар и одговоран љекар.

Да се ради о племенитом позиву који је вриједан свих одрицања сматра Владан Чечавац, студент друге године општег смјера на бањалучком Медицинском факултету.

– Материја коју током студија обрађујемо је и више него занимљива. Ипак, свјестан сам одговорности које са собом доноси посао љекара и баш ме то и послало на овај пут – истакао је Чечавац, док је стопама медицинске струке тек закорачила Неда Кузмановић.

– Избором медицине остварила сам свој сан из дјетињства.  Наравно да је тешко, као и све што се жели у животу, а моја жеља иде у правцу интерне медицине – додала је ова студенткиња прве године Медицинског факултета у Бањалуци.

Дервенћанин Ненад Јаћимовић, који је студент шесте године медицине, сматра да је ријеч о једном од најхуманијих позива.

– Тренутно сам на клиничком стажу и све сам подредио студијима. Уложио сам много труда и рада у студирање, а  важност медицине спознао сам као волонтер у ковид одјељењима, а сада сам укључен у процес вакцинације – објаснио је Јаћимовић који има у плану и специјализацију.

Хумани карактер овог позива водиља је и студенту треће године Медицинског факултета у Бањалуци Радивоју Стјепановићу који каже једва чека праксу за коју се нада да ће му помоћи при избору специјализације.

– На самом почетку је било веома тешко, али када сам се уходао, сада практикујем континуирано учење и свакодневни рад, јер без одрицања не могу се постићи прави резултати – тврди Стјепановић додајући да су му за сада најатрактивније гране интерна медицина и хирургија.

Дјечачке снове, уписом на медицински факултет, остварио је Миленко Цвјетковић, студент прве године општег смјера бањалучке високошколске установе.

– Жао ми је што је што смо много тога пропустили усљед пандемије која је утицала и на студије –  казао је Цвјетковић који се у будућности види у педијатрији.

Прилика

С обзиром да се ради о стипендистима који подршку добијају од свог града, студенти додају да им она много значи. Прилику да своје знање користе за лијечење суграђана, додају, радо би искористили уколико прилике буду дозволиле.

Миленко ЦвјетковићВладан ЧечавацНеда КузмановићСлавена Пјерановић

Related posts

Матуранти обојили Дервенту
најљепшим бојама младости

Derventski List

ПРЕЗЕНТОВАНА ТЕХНОЛОГИЈА БИОГАСНИХ ЕЛЕКТРАНА

admin

Досањала сан да буде за воланом аутобуса

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još