Друштво

На пропутовању свијетом
застао у Дервенти

Камп парк, који је Дервенћанима познатији као мото – крос излетиште, већ неколико дана станица је за свјетског путника Франка из Аргентине који двије године свијет обилази у рестаурираном школском аутобусу који му је други дом.

На путовање се отиснуо 2021. године из Аргентине, а преко САД-а и Канаде, стигао је у Европу, тачније у Белгију, одакле је посјетио Србију, Италију и Шпанију. На тло БиХ је стигао прије два и по мјесеца, а Дервента се, како је истакао, неплански нашла на карти његовог боравка.

– Када сам кретао на пут, желио сам да то буде мој начин живота, и нисам планирао руту. Испланирао сам једино да посјетим Италију, гдје имам родбину по оцу, као и Србију гдје сам живио 2016. године. У БиХ сам желио да посјетим Сарајево и околна мјеста, а у Дервенти сам се зауставио прошле седмице, захваљујући апликацији која ми је понудила овај камп и свидјело ми се. Одлучио сам да останем неколико дана  – казао је овај заљубљеник у путовања додавши да се на Балкану осјећа добродошлим.

– Источна Европа је, према мом мишљењу, најбољи дио Европе, а Балкан је дио гдје се највише осјећам као код куће. Људи су пријатељски настројени и сусретљиви, заиста се осјећам добродошлим, а храна је најбоља на свијету – објаснио је Аргентинац кроз смијех додавши да је од раније знао за ракију шљивовицу.

Како је објаснио, сматра да се земља највише упознаје кроз боравак у мањим мјестима, са локалним становништвом, који чувају лични печат земље, а истакао је и неколико њему необичних сегмената који красе БиХ.

– Дешавало се да имам потешкоће са аутобусом, а људи, иако многи од њих не говоре енглески, били су вољни да ми помогну и то ме одушевило. Такође, многи су прилазили са знатижељом како изгледа унутрашњост аутобуса, јер се никад раније нису сусрели са тим. Оно што сам примијетио, јесте да у БиХ многи људи ходају тик уз коловоз без ивичњака, а свакако обратио сам и пажњу на мјеста у којима су још видљива оштећења из рата – казао је он додавши и да га је позитивно изненадила међусобна близина цркава и џамија.

Иако живот „на точковима“ носи много изазова, Франко из Аргентине не планира ускоро да се врати кући.

– Најизазовније је оно што је најочигледније, а то је да доста времена проводим сам. Олакшавајућа околност ми је што радим „онлајн“ у IT сектору – објаснио је он истакавши да никад не планира колико ће да се задржи у неком мјесту, а из Дервенте ће, како каже, највјероватније посјетити Хрватску.

Сваки путник намјерник, па тако и Франко, добродошли су на мото – крос излетиште, поручује идејни творац и први човјек „Мирон мото“ клуба Мирослав Милојевић. Излетиште је препознатљиво као камп – парк на апликацији „Park4night“.

– Од прије око три мјесеца смо регистровали излетиште у овој апликацији, иако су нам се људи и прије тога јављали и распитивали за боравак. Од прошле године имали смо око десет боравака, а посебно ми је драго да људи цијене природно окружење и нас као домаћине – казао је Милојевић додајући да ће наставити да уређују излетиште како би било још примамљивије за путнике из читавог свијета.

Кућа на точковима

Франкова кућа на точковима привлачи пажњу гдје год се појави, а оно преуређени аутобус највише краси јесте његова функционалност.

– Аутобус сам купио у САД-у и сам га преуредио тако да ми буде дом. Генерално, имам још неколико идеја за уређивање, тако да ми је алат стално на дохват руке и када имам времена „доређујем“ ову своју кућу – казао је Аргентинац.

Related posts

ДЕРВЕНТСКИ ЛОВЦИ НА „ЈЕСЕЊЕМ САЈМУ“

admin

„Со“ отима од заборава страдања у Дому ЈНА

admin

Ђаци се враћају у школске клупе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još