Друштво

Неопходан програм
ране интервенције

Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних особа „Сунце“ и Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Бањалука у протеклих осам мјесеци заједничким снагама у Дервенти су провели пројекат „Терапијски програм ране интервенције“ како би пружили подршку родитељима дјеце са тешкоћама у развоју и подстакли позитивне промјене у друштву.

У оквиру завршних активности овог пројекта јуче је у просторијама „Сунца“ одржан округли сто на којем је истакнута потреба увођења сталног програма ране интервенције. Пројекат је почео са иницијалном идејом оснаживања компетенција родитеља и то кроз групе психолошке подршке са психологом Александром Голубовићем, а истовремено успјешно је проведен и пројекат Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске који је такође усмјерен на рану интервенцију, али са фокусом на рад са дјецом.

– Почетком имплементирања пројекта „Терапијски програм ране интервенције“ добили смо и пројекат министарства, што се поклопило за обухватање комплетног програма ране интервенције, односно рад са родитељима и са дјецом у које се укључио стручни тим дефектолога и логопеда из Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ -рекла је координаторица оба пројекта Индира Бундавица додавши да је округли сто окупио родитеље и стручњаке из дервентских предшколских установа и школа који су радили са дјецом .

– На овај начин смо сумирали резултате оба пројеката и још једном се потврдила потреба увођења програма ране интервенције у нашој локалној заједници на који би родитељи и дјеца могли стално да рачунају. У Дервенти имамо капацитете за то, у смислу стручног кадра и простора – казала је Бундавица додавши да је један од закључака округлог стола и важност успостављања добре међусекторске сарадње.

Предсједница „Сунца“ Татјана Спасојевић указала је на важност ране интервенције.

– Изузетно је важно да дјеца у што ранијем периоду живота добију третмане и подршку и то кроз системско рјешење којег тренутно нема у нашој локалној заједници. На томе и јесте акценат, као и на начину на које установе могу дати свој допринос, јер су потребе заиста велике. Све је већи број дјеце са неким „новим“ сметњама и све је већа потреба за центром за рану интервенцију. Центар „Будућност“ ради на томе да успостави такву установу како би родитељи и дјеца добијали квалитетне и адекватне услуге – рекла је Спасојевићева.

Пројекат ране интервенције настао је у оквиру пројекта „Боља социјална укљученост кроз оснажену ИРИС мрежу ОЦД“, којег проводе ЛИР ЦД и АСБ уз подршку ЕУ.

Related posts

Саборовање славило духовно пјесничко стваралаштво

admin

Провјерити рокове важења
личних докумената

Derventski List

Дотрајалу цркву у Пољу замијениће нова

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još