Друштво

Непрекидно истраживање донијело
титулу најбољег бармена

Такмичење „Gentleman sour“, које је протеклог мјесеца у Мостару окупило петнаестак талентованих бармена из читаве БиХ, поставило је Дервенћанина Милоша Шкргу на овогодишњи трон домаћих аутора коктела.

Иако је ове године доживјело тек треће издање, такмичење које организује „Gentleman Jack“ једино је ове врсте у БиХ и награђује најаутентичније коктеле и њихове креаторе. Шкрга је симпатије жирија побрао са својим коктелом – десертом, али и вјештином припреме.

– Ова награда ми је подстрек да наставим да радим и својеврсна потврда најбољих из ове бранше да сам на добром путу – казао је Шкрга који у водама барменства плови шест година, а прије двије године на истом такмичењу освојио је треће мјесто.

– Ове године конкуренција је била веома јака, због чега ми је и задовољство због учешћа било још веће. Могли смо да размијенимо мишљења и да једни другима будемо инспирација. Осим тога, важна ми је била и реакција публике, а имао сам заиста позитивне коментаре за свој рад – рекао је Шкрга.

У свијету угоститељства, како објашњава овај Дервенћанин, нашао се из знатижеље, и то највише истражујући састојке за коктеле, а то га је довело до бар академије у Бањалуци.

– Завршио сам основну и електротехничку средњу школу у Дервенти, а 2018. године знатижеља ме одвела на бар академију у Бањалуци која је пионир те врсте едукације у БиХ. Мјесец и по, колико траје академија, осим што сам стекао основе бартендинга, стекао сам и љубав према том послу и иницијалну жељу да то буде моје занимање. Даље искуство сам стицао на радним мјестима у Посушју и Дубровнику, а прилику за едукацију сам искористио прошле године на „Raise the Bar“ академији у Загребу. Свакако, планирам да наставим да се усавршавам – рекао је Шкрга.

Примијетио је да се на нашем подручју још увијек поистовјећују баремени са шанкерима и конобарима.

– Оно за шта се занимају бартендери јесте анализа пића, поруџбине, сировине потребне за припрему, почев од постанка и историјских чињеница, до финалног сервирања и мени је најдражи контакт са гостима и интересовање које припрема напитка изазове – казао је он.

Када је ријеч о угоститељству у Дервенти, Шкрга вјерује да је неминовно унапређене ове области.

– Вјерујем да ће доћи вријеме, са млађим генерацијама, када ћемо моћи говорити о врхунском угоститељству и у  Дервенти – рекао је Шкрга додавши да је и сам кренуо „од нуле“.

– Сјећам се периода када нисам знао „пустити“ кафе еспресо на апарату, а камоли да помислим да идем на курс „лате арт“. За мене је био изазов да учим и савладавам нова знања, а то исто желим и данас – нагласио је Шкрга.

Побједнички коктел

Задатак такмичара „Gentleman sour“ био је да припреме коктел „Whiskey sour“ са сопственим печатом поштујући и елементе припреме, декорације, односа према публици и жирију и презентације.

– Почео сам од идеје да коктел који припремим буде сервиран као десерт и зато је процес почео тражењем „идеалног“ десерта. Инспирацију сам црпио из посластице коју сам испробао некад раније у Дубровнику, а која ми се урезала у сјећање. Такмичење нас ограничава на седам састојака, али са основом„Gentleman Jack“. Томе сам додао ликер од кокоса, свјежи сок од малине са лимунтусом, пире од маракује, „фомер“ биљног поријекла умјесто бјелањка који је уобичајен, кекс од кокосовог брашна и прах од дехидриране малине – објаснио је Шкрга. 

Related posts

Редовна вакцинација враћа
велики кашаљ у заборав

Derventski List

Чишћење обале Укрине у недјељу

admin

Појачане саобраћајне
контроле за викенд

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još