ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Новац ускоро на рачунима пољопривредника

Произвођачи којима је одобрена исплата подстицаја за пољопривреду производњу из буџета града ових дана могу да очекују уплату средстава на рачуне, најавили су из Градске управе.

Овогодишњим буџетом града за подстицање пољопривредне производње и села предвиђено је 498.300 КМ, а након што је Скупштина града усвојила План коришћења тих средстава, градоначелник је у јуну донио Правилник о начини и условима расподјеле. Тим документом дефинисани су рокови за пријаву, као и износи средстава по појединачним областима.

Како су из Градске управе истакли у току су посљедње припреме за исплату средстава ратарима, а извјесно је да је одобрених захтјева мање него што је планирано средстава.

–  Пољопривредници новац на својим рачунима могу да очекују крајем ове или најдаље почетком сљедеће седмице – истакли су из Градске управе додајући да када се упореде подаци о одобреним захтјевима, евидентно је да ће најприје бити исплаћено укупно 353.698 КМ, што значи да ће преостати нешто више од 144.000 марака.

– Та средства неће остати неупотријебљена, с обзиром да  према правилнику имамо могућност да повећамо појединачне износе. Градоначелник разматра могућност додатних исплата пољопривредницима чији захтјеви су одобрени, што би била додатна подршка. Други дио средстава би исто тако врло брзо требало да буде на рачунима произвођача – кажу у Градској управи додајући да су ове године одобрена четири захтјева више у односу на прошлу годину.

У поређењу са прошлом годином, повећани су и износи које произвођачи могу да очекуј, па је подршка за производњу и узгој приплодних јуница са прошлогодишњих 130, повећана на 150 марака, расплодних свиња са 55 на 60, оваца и коза са 15 на 20, музних грла са 130 на 150 марака.

Подстицај за утовљено јуне је са 100 повећан на 150, утовљену свињу са 30 на 50, а подстицај у пчеларској производњи је са четири повећан на пет марака, док је подстицај у тову пилића остао непромијењен.

Највише захтјева ове године, као и прошле, било је за подстицање производње млијека, односно за музна грла, затим подстицај у пчеларској производњи, узгој приплодних свиња, тов пилића и тако даље.

Поредећи податке са прошлом годином, благи пораст броја одобрених захтјева забиљежен је у тову пилића, пчеларској производњи и узгоју приплодних свиња, док је значајно мање одобрених захтјева било у тову јунади. У многим областима број одобрених захтјева је идентичан или скоро исти.

Области

Значајно више средстава ове године је одобрено подстицање организованих облика пољопривредника, али је за пројекте у пољопривреди  одобрено значајно мање средстава. Ове године први пут су одобрена средства за узгој и производњу рибе, а забиљежено је и значајно више одобрених средстава за органску производњу.

Укупно одобрено по областима:

147.900 КМ

одобрено за производњу млијека

44.740 КМ

узгој приплодних оваца и коза

38.665 КМ

пчеларска производња

34.860 КМ

узгој приплодних свиња

28.170 КМ

поврће и цвијеће у затвореном простору.

Related posts

ИСКЉУЧЕЊА СТРУЈЕ СУТРА И У НЕДЈЕЉУ

admin

Јавна расправа о раду недјељом 7. децембра

admin

Полицијска станица предложена
за Великогоспојинску повељу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još