ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Од идуће седмице
вакцинација против грипа

У дервентском Дому здравља од 6. новембра биће доступна комерцијална вакцина против грипа по цијени од 32 марке, док ће од 7. новембра вакцина бити на располагању категоријама осигураника чије трошкове вакцинације у потпуности сноси Фонд здравственог осигурања РС, саопштили су из ове здравствене установе.

Специјалиста епидемиологије др Милена Бјеговић Ђујић нагласила је да се вакцинација против грипа обавља послије прегледа надлежног породичног љекара, подсјећајући које категорије становиника имају право на бесплатну вакцију.

– То су особе обољеле од шећерне болести које примају инсулин, као и обољели од исхемијске болести срца са уграђеним стентом или бајпасом. Такође, право на вакцину против грипа о трошку Фонда здравственог осигурања имају и пацијенти са уграђеним вјештачким валвулама или пејсмејкером, обољели од хроничне бубрежне слабости, који су на третману хемодијализом, обољели од малигних болести који су завршили са хемиотерапијом и немају клиничких знакова болести, као и обољели од  мишићне дистрофије и мултипле склерозе. Ову вакцину бесплатно могу да приме и дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу и цистичне фиброзе, особе које су примале хемиотерапију и немају клиничких симптома болести и посебним потребама у колективном смјештају – подсјетила је др Бјеговић Ђујић.

Додала је да је вакцинација најсигурнија и најефикаснија мјера превенције грипа, а ове године вакцина садржи четири типа вируса.

– Сваке сезоне се прави нова вакцина, која садржи оне типове вируса који се тренутно налазе у циркулацији у свијету. Даје се у једној дози, а дјеци која до сада нису била у контакту са вирусом препоручује се вакцинација два пута са размаком од мјесец између доза. Потребно је да од давања вакцине протекне најмање 15 дана да би се развио имунитет на вирус грипа. Вакцинација се препоручује свима, а посебно особама старијим од 65 година, обољелим од шећерне и кардиоваскуларних болести, обољелим од малигних и хроничних обољења плућа, те хроничном бубрежном слабошћу. Вакцинишимо се како бисмо заштитили своје здравље и здравље својих најближих – поручила је др Бјеговић Ђујић.

Грип је акутно вирусно обољење које проузрокује вирус инфлуенце, а годишње од њега оболи од три до пет милиона људи са тешком клиничком сликом. Сваке године вирус грипа однесе између 250.000 и 500.000 људских живота.

Ризик од преношења инфекције може се смањити редовном хигијеном руку, провјетравањем просторија и избјегавањем затворених простора са већим бројем људи, заштитом носа и уста папирним марамицама приликом кијања и кашљања и њихово одлагање у корпу за отпатке одмах након употребе, те вакцинацијом.

Related posts

У току подјела 73 пакета помоћи

admin

Одата почаст страдалим и обиљежена слава села и цркве

admin

Почела изградња водовода у Турским Лужанима

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još