ДруштвоИЗДВОЈЕНО

„Омладинска банка“ подршка младима Дервенћанима

Двогодишњи меморандум о реализацији пројекта „Омладинска банка“ у оквиру фондације „Мозаик“, чији је циљ оснаживање и улагање у младе, потписан је данас између представника Градске управе и ове фондације, чиме је Дервента постала члан породице „Омладинских банака“ која броји 52 локалне заједнице.

Ријеч је о програму основаном 2008. године, а који проводи пројекте у вриједности до 1.500 марака, те оснажује младе за стицање лидерских и практичних вјештина, а у Дервенти је планирана подршка за 16  пројеката и четири мирко – бизниса.

– Драго ми је да смо данас у Дервенти потписали двогодишњи меморандум о сарадњи за оснивање „Омладинске банке“ Дервента, гдје ће у идуће двије бити издвојен износ од 42.500 КМ за финансирање покретања ове банке којом ће управљати седам младих људи из Дервенте – објаснио је предсједник програма „Омладинска банка“ фондације „Мозаик“ Жељко Пауковић додавши да ће ускоро бити предузети наредни кораци како би банка у Дервенти профункционисала.

– Желимо да се са програмом Омладинске банке Дервента, већ од сљедеће седмице отварањем позива, активирају млади људи узраста од 17 до 35 година који ће моћи аплицирати и бити чланови одбора, те преузети одговорнију улогу. Овај програм ће омогућити да млади буду активни учесници развоја Дервенте у наредном периоду – казао је Пауковић.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић истакао је да је опредјељење Градске управе да подржи пројекте којим је примарни циљ оснаживање младих у Дервенти.

– Опредјељење локалне заједнице и градоначелника јесте да пружи подршку овом и сличним друштвено – корисним пројектима, те обезбиједи финансијску подршку и подршку организацији кроз сарадњу са фондацијом. Ово је и прилика нашим младим људима да кроз свој активизам, како индивидуално, тако и тимски, покажу своје вјештине и стекну нека нова искуства. Свакако да је обавеза локалне заједнице даља промоција оваквих и сличних пројеката – рекао је Јефтић.

Иницијатор овог пројекта у Дервенти је одборница у локалном парламенту Маја Пјерановић која је казала да вјерује да ће овај пројекат бити добар подстицај младима за даљи развој идеја.

– Велико ми је задовољство, јер смо данас почели реализацију овог пројекта и као што је познато, на посљедњем засједању Скупштине града сам уложила амандман како би се створили услови за покретање и реализацију пројекта. Овом приликом се захваљујем градоначелнику Милораду Симићу који је подржао мој приједлог, те Пауковићу који је нашао разумијевања да у што краћем временском року дође и да потпишемо први меморандум – рекла је Пјерановићева која је предложила да из буџета града за идућу годину буде издвојено 9.500 КМ за „Омладинску банку“, што је и прихваћено.

У оквиру пројекта „Омладинске банке“ у току ове године реализовано је око 630 пројеката младих и 80 микро-бизниса на челу којих је 340 младих људи из 52 „Омладинске банке“ у БиХ.

Related posts

Почела исплата
борачког додатка

Derventski List

„Комуналац“ почео кошење и уређење зелених површина

admin

Постојеће мјере у Српској продужене до 12. октобра

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još