ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Орезан храст лужњак у
Жеравцу стар око 400 година

У Жеравцу је јуче, уз надзор Републичког завода за заштиту културно – историјског и природног наслијеђа, обављен захват на храсту лужњаку чија старост се процјењује на око 400 година и који би могао да буде проглашен спомеником природе.

Овој храст, који се у евиденцији републичког завода води као планирани споменик природе има дебло пречника 245 центиметара, висок је 36,5 метара са ширином круне од 30 пута 25 метара, и један је од три најобимнија у Републици Српској.

Овај импозантни лужњак имао је неколико сувих грана, шупље дебло и расцјеп који је био пријетња да се дебло распукне на два дијела.

– Како би се зауставио процес даљег ширења расцјепа дебла предложена је сјеча бочних грана, које је извело предузеће „Арборист“ из Бањалуке уз надзор Драгана Ковачевића из Републичког завода за заштиту културно – историјског и природног наслијеђа, а исјечене су и остале суве гране. У предстојећем периоду гране ће бити увезане како би се спријечило даље раздвајање дебла – саопштено је из Градске управе која је финансирала захват на храсту.

Осим спречавања даљег пропадања једног од највећих лужњака, циљ предузетих радова је и његова институционална заштита.

– Послије обављених радова на заштити дебла створили би се услови за израду елабората који ће послужити као основа да се храст стави под заштиту као природна и дендролошка вриједност – додали су из Градске управе.

Према истраживањима проф. др Далибора Баллиана са Шумарског факултета у Сарајеву процијењена старост храста је око 400 година.

Related posts

Скупа сјетва скраћује бразде

admin

УЏБЕНИЦИ У „ЛОТОС“ СТИЖУ ИДУЋЕ СЕДМИЦЕ

admin

Жртву и подвиге бораца с поносом истицати

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još