ИЗДВОЈЕНОНовости

Освештан споменик код „Старог моста“

Спомен – обиљежје, на којем су уклесана имена 43 погинула борца и цивилне жртаве у Одбрамбено – отаџбинском рату, освештано је  данас у парку код „Старог моста“, а служен је и помен страдалима.

Сјенима страдалих поклонили су се чланови породица погинулих, а вјенац је положен у име градоначелника Милорада Симића, те предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, као и делегације Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, делегације дервентске Борачке организације и представници СДС-а и ПДП-а.

Освештање споменика уприличено је на иницијативу предсједника Савјета мјесних заједница „Укрина 1“ и „Укрина 2“, а један од организатора и припадник 27. моторизоване бригаде Војислав Сибинчић подсјетио је на једну од најзначајнијих војних операција 1992. године на подручју Дервенте у којој су страдали они чија су имена урезана на овом спомен – обиљежју.

– На овом спомен – обиљежју налазе се имена 43 погинула борца и цивилне жртве рата, од тога је 14 припадника наше мјесне заједнице, као и имена оних чије су посмртне остатке пренијели њихови најмилији који данас живе у Дервенти. На обалама Укрине одиграла се једна од пресудних борби за очување Републике Српске, одбрана простора Мјесне заједнице „Укрина 2“, а у којој сам и ја учествовао, јер падом овог дијела Дервенте био би отворен пут за Прњавор, Бањалуку и тај дио Српске. У помоћ су нам притекли борци из Рапћана и Осојаца, који су први који су дошли да се боре раме уз раме са нашим мјештанима – објаснио је Сибинчић додавши да, иако је операцију извело око двадесетак бораца, успјели су да се одрже захваљујући храбрости.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић изразио је захвалност онима који су смогли снаге и храбрости да организују освештање обиљежја на погинуле борце и цивиле.

– Сваки споменик посвећен погинулим људима је важан, јер је свака жртва важна, а ови људи су погинули за част и слободу коју ми данас уживамо и можемо да се окупљамо, мислимо и дјелујемо онако како мислимо да је најбоље и те би идеале требало да цијенимо. Ових дана се навршава 29 година од када је група храбрих и одважних људи, од којих су данас неки присутни са нама, изашли на насип на ријеци Укрини и готово је сигурно да су спасили народ са ове стране ријеке од озбиљних и великих злочина какви су се догађали на многим мјестима. Њима дугујемо велику захвалност, а захваљујући њиховом дјеловању и касарна је, као један од најзначајнијих стратешких војних објеката и један од објеката и за ослобођење Дервенте и пробијање Коридора, остала нетакнута – рекао је од додавши да су на споменику уписана имена људи који су живјели прије рата у насељима на овој страни Укрине и онима који ту данас живе.

Брат шеснаестогодишњег погинулог борца Јово Ристић оцијенио је да је данашње освештање часно и тужно.

– Мој брат Родољуб је страдао 1992. године на озренском ратишту као учесник Војске Републике Српске и његово име је међу именима осталих бораца који су пали за слободу и мир и за своје дјеловање двапут је постхумно одликован, а и ја сам био учесник рата из којег сам изашао као инвалид. Данашње освештање требало је урадити раније – казао је Ристић.

Related posts

Повећане основице за исплате борачким категоријама

admin

Почиње реконструкција
објекта ОШ „Никола Тесла“

Derventski List

Ђаци са јасним жељама бирају будућа занимања (Фото)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još