ИЗДВОЈЕНОНовости

Пандемија однијела много живота, строже мјере неопходне

Министар здравља РС Ален Шеранић рекао је данас, на прву годишњицу откривања првог случаја корона вируса у Српској, да су уназад годину дана грађани РС много тога преживјели због епидемије вируса корона.

– Мислим да се свако сјећа 5. марта прошле године, а оно што је мени остало запамћено су дјеца из ОШ Бранко Ћопић гдје је први ученик био заражен – рекао је Шеранић изјавивши саучешће свима који су изгубили некога у пандемији.

Министар здравља је искористио прилику да се сјети и колега које су преминули од посљедица вируса корона.

– Желим да се захвалим медијима који су били са нама годину дана, преносили сте информације грађанима. Једногодишње искуство ће бити добро за сам процес вакцинације – рекао је Шеранић.

Директора Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да ће данас бити ревакцинисано 30 особа које су примиле прву дозу вакцине. Зељковић је додао да је неопходна боља епидемиолошка ситуација како би се могло ући у процес вакцинације.

– Ово је прва годишњица борбе против вируса корона, ми ћемо наставити борбу, вакцине нам дају предност у тој борби, али и даље се морамо придржавати мјера. Када говоримо о 20.000 вакцина Спутњик В очекујемо потврду о квалитету серије најкасније сљедеће седмице у уторак – поручио је Зељковић.

Јела Аћимовић, епидемиолог Института за јавно здравство, рекла је да је у посљедња 24 часа регистровано највише обољелих од вируса корона у Бањалуци, 67 особа.

– Имамо пораст броја хоспитализованих особа, као и повећан број тешких случајева. Морамо сачувати здравствене раднике јер су они битни за процес вакцинације – рекла је Аћимовић.

Она је истакла да је у Републици Српској 36.488 људи до сада обољело од Ковида-19, те да је било 2.277 смртних случајева.

– У свијету је до сада обољело око 116 милиона 2 милиона људи изгубила живот од вируса корона – додала је Аћимовић.

Директор Универзитетског клиничког центра РС Владо Ђајић упозорио је данас да је пред нама тежак талас у наредних десетак, петнаест дана и препоручио да грађани маске носе и у кући.

Он је додао да је УКЦ РС направо реорганизацију и припремљено још 100 кревета. Навео је да ова установа иза себе има тешку годину мукотрпног рада.

– Третирали смо 20.000 пацијената, 5.000 болнички лијечили, а најмлађи пацијент је имао годину дана – казао је Ђајић додавши да је забрињавајуће што се многи пацијенти враћају и да је много већи број млађих пацијената са тежом клиничком сликом.

Он је апеловао у име здравствених радника, који су преморени, на грађане да се „ресетују“ годину дана уназад и да се придржавају мјера којих су се тада придржавали.

(Агенције)

Related posts

Нема кризе за дочек Нове године

admin

ЈОШ УВИЈЕК ТРАЈЕ БРОЈАЊЕ ГЛАСОВА

admin

Благовијести обасјале Стару цркву

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još