ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Освештан темељ цркве у Пољу

Темеље цркве посвећене Светом Петру и Павлу у Пољу освештао је данас епископ зворничко – тузлански Фотије и тиме дао благослов за даљу градњу, а за кумство на лицитацији, која је претходила освештању, изборила се Даница Ђекић.

У својој бесједи,обраћајући се окупљеним вјерницима, владика је поручио да један човек за живота може да учини многа добра дела, на шта нас подсећа Свети апостол Павле.

– Човек је позван да чини добра дела, како у својој породици тако и у својој околини, својима ближњима и тиме да даје допринос свом селу, свим народу. Али, подизање светог храма које је мјесто сабирања народа божијег учиниће добро једној нацији, народу и једној вјери – казао је владика Фотије, те замолио да се свако понаособ помоли за зидаре, приложнике и ктиторе цркве Светих апостола Петра и Павла.

Такође, казао је и да се се нада да ће ускоро, уз помоћ вјерника и приложника, црква добити и зидове, те да ће самим тим убрзо отпочети и њено унутрашње уређење.

– Зидајући овај храм, ми зидамо себе, зидамо храм душе своје, свога срца и постајемо побожни људи, христолики и боголики људи. Ова црква је наше оличје – додао је Фотије подсјећајући да су се Срби вековима уназад водили вјером и чували православље како у време турског ропства тако и у време свих наредних невоља и ратова.

Још је свима, како свештеницима и духовницима, тако и вјерницима пожелио много среће у наставку изградње уз констатацију да су освештани темељи још једна побједа православља.

Црква у Пољу порушена је крајем марта, због дотрајалости,јер у објекту нису могле ни да се служе молитве због опасности од урушавања, а на истом мјесту, недуго послије рушења отпочела је изградња нове богомоље.

У овом селу храм је први пут изграђен у 19. вијеку и освештан је 1936. године. Прва оштећења претрпјела је у Другом свјетском рату, послије чега је 1956. године први пут реновирана. Друго урушавање богомоља је претрпјела у априлу 1992. године, током Одбрамбено – отаџбинског рата, али су двије године касније обновљени и црква и звоник.

Related posts

Домаће месне делиције без премца

admin

Нови дом за мирно
одрастање шесторо малишана

Derventski List

СПУСТОМ ЧАМЦИМА ИСТРАЖУЈУ ТАЈНЕ УКРИНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još