ИЗДВОЈЕНОНовости

Свјетлост бадњака и
молитве обасјали вјернике

Уједињени у молитви у Саборном храму Успења Пресвете Богородице и обасјано свјетлости бадњака, велики број православних вјерника вечерас је прославио Бадње вече, припремајући се за најрадоснији хришћански празник рођења Исуса Христа, Божић.

Према традицији, црквени бадњак наложио је градоначелник Милорад Симић.

– Драго ми је да је заједничко ишчекивање оволиког броја људи уочи великог празника постало традиција, и да заједно обиљежимо Бадње вече у Дервенти паљењем бадњака и заједничком молитвом. То је важно за нас православне хришћане, јер тако и његујемо тековину заједништва, традиције и то преносимо младима за будућност – казао је Симић честитајући свим православним Дервенћанима и грађанима Републике Српске Божић.

Намјесник дервентски протојереј – ставрофор Радојица Ћетковић пожелио је вјерницима срећан празник, да у миру прославе уз Божији благослов.

– Наше поруке из цркве су услишене у смислу да смо све више окренути цркви и све боље знамо своју вјеру и испуњавамо оно што нисмо имали прилике кроз вијекове и посљедње деценије, до прије посљедњег рата. Такође, не заборављамо ни оно што су наши преци упражњавали, а то су обичаји обиласка бадњака кроз град, доласка бадњачара пред храм и налагање бадњака – рекао је Ћетковић.

Бројни суграђани казали су да Бадње вече прослављају у духу вјере и обичаја које су им пренијели родитељи, а градске улице данас је украсила и вожња бадњака.

– Већ другу годину се ми, млади из Новог насеља и Омерагића, организујемо да возимо бадњак улицама града. Киша нам је мало сметала, али све смо успјели да обавимо достојанствено и како смо планирали – рекао је један од бадњачара Радомир Гаврић.

У Саборном храму ће од пет часова бити служена и јутарња молитва, а потом обављен опход око храма.

Related posts

МАТУРАНТИ БЛИСТАЛИ УПРКОС КИШИ

admin

ПОТВРЂЕН ЈОШ ЈЕДАН СЛУЧАЈ КОРОНА ВИРУСА КОД ОСОБЕ ИЗ ДЕРВЕНТЕ

admin

НИЧУ ИГРАЛИШТА НА ЧАРДАКУ И НА НОВОЈ ЛОКАЦИЈИ У ГРАДУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još