ИЗДВОЈЕНОНовости

Осињски крај ближе градској води

Елаборат о изградњи водоводне мреже за јужни дио општине Дервента, а који се састоји од свих релевантних података за један од најзначајнијих пројеката на подручју општине, а који је израдила фирма „Конус инжењеринг“ из Прњавора, уручен је данас начелнику општине Милораду Симићу.

Елабратом, који је обухваћено водоснабдијевање Горњих и Доњих Церана, Горње и Доње Осиње, Појезне, Црнче, Мале Сочанице и дијела Велике Сочанице, процијењено је да је вриједност овог пројекта око 3,5 милиона марака, а у самом старту израде елабората 780 домаћинстава је било заинтересовано да из њихових чесми потече градска вода, док је тај број у међувремену порастао.

Елаборат, који се састоји од техничких извјештаја, прорачуна, диспозиције објеката, рјешења за пумпне станице и постројења за повишење притиска и рјешења за дистрибутивне резервоаре, те процјену о инвестиционој вриједности пројекта, процијењује да би прикључак на ту водоводну мрежу могло да оствари око 1.000 домаћинстава.

Начелник општине Милорад Симић казао је да се ради о изузетно значајном пројекту.

– Све што је до сада урађено у вези са овим пројектом, урађено је онако како је планирано и договорено. Овај елаборат је основа за израду главног пројекта, а који је пак основа за расписивање тендера, те избор извођача радова, Наш задатак је да се у међувремену обезбиједе средства за финансирање пројекта, те да питка вода потече кроз Горње и Доње Церане, Горњу и Доњу Осињу, Појезну, Црнчу, Малу Сочаницу и дио Велике Сочанице – казао је Симић и додао да ће обавеза мјештана бити прикључак на водоводну мрежу од 1.500 марака по домаћинству, док ће Општинска управа плаћати исто толико, ако не ни више, али да се ради и на томе да домаћини буду ослобођени законских такси како би њихово учешће било још ниже.

Он је подсјетио да за сада има 780 заинтересованих домаћинстава, али да очекује да овај водовод оствари 1.000 прикључака. Симић је позвао мјештане осињског краја, који су били несигурни да ли ће пројекат бити финализован да се јаве активистима који су им на располагању за сва питања и недоумице. Упутио је апел мјештанима овог краја да не вјерују појединим „емисарима“ који износе неистине да прикључак на водовод може да буде бесплатан.

– Нажалост, овакав један озбиљан пројекат се поклопио и са изборима што су неки људи искористили за обећања да се градска вода може прикључити без учешћа у замјену за глас – казао је Симић.

Директор и главни пројектан фирме „Конус инжењеринг“ Слободан Кнежевић, којем је повјерена израда елабората о водоснабдијевању јужног дијела општине, казао је да се ради о широком и великом подручју које ће се снабдијевати са „Билића врела“ преко потисног цјевовода и коначне коте гдје ће бити резервоар.

– Водоснабдијевање свих насеља јужног дијела општине Дервента биће са Томасовог брда. У елаборату се налазе основни елементи техничке природе, као што су карактеристике цјевовода, запремине објеката, дужина цијеви, као и вриједност инвестиције – рекао је Кнежевић те додао је планирана дужина цјевовода око 100 километара, те да ће запремина потисног резервоара бити око 150 кубика.

– Израдом елабората створени су сви услови за припрему и израду главних пројеката како би се приступило изградњи водоводне мреже – рекао је Кнежевић.

Примопредаји елабората присуствовали су сарадници начелника општине, те Милијан Стојичић из „Водовода“ који је објаснио да у извориштима воде постоје довољни капацитети за несметано снабдијевање водом и новог водоводног система.

– Водоснабдијевање јужног дијела општине креће са већ постојећег изворишта „Билића врело“, гдје већ постоје два бунара чија је издашност испитана кроз хидрауличну анализу и чиме је потврђено да могу снабдјети комплетан јужни дио општине – казао је Стојичић.

Related posts

ДЕРВЕНЋАНИ ПРВАЦИ БиХ У ТЕКВОНДОУ

admin

Прије 31 годину у
Дервенту се вратио живот

Derventski List

Републички штаб апелује на грађане да се вакцинишу

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još