ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Ђаци са јасним жељама бирају будућа занимања (Фото)

Ученици који из основне школе носе 60 и више бодова данас и сутра у првом кругу уписа у средње школе имају прилику да први изаберу будуће занимање.

Судећи према великом броју ђака који од јутрос у Стручној и техничкој школи и Средњошколском центру „Михајло Пупин“ предају документе за понуђене струке, будући средњошколци имају јасне жеље.

– За будуће занимање изабрао сам ЦНЦ техничара, док ми је други избор пословно – правни техничар. Ова занмања сам изабрао највише због могућности запослења одмах послије школе – казао је Петар Каран који је диплому стекао у ОШ „Тодор Докић“ из Календероваца, док се Михајло Дујаковић опредијелио за упис у комбиновано одјељење обрађивач метала резањем/бравар – заваривач.

– По савјету родитеља са се опредијелио за упис у ово занимање, с обзиром да је дефицитарно и велика је могућност за посао – рекао је Дујаковић, а Јована Демировић је истакла да се одлучила за занимање техничар ЦНЦ технологија.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић казала је да ће сви ученици моћи да се упишу у неко од понуђених занимања.

– Моја очекивања су да ће највеће интересовање бити за дефицитарна занимања из струке машинства и обраде метала, техничаре ЦНЦ технологија, као и обрађивач метала резањем/бравар заваривач, јер на тржишту влада велика потреба за тим струкама. У прилог томе иде и податак да је највећи број свршених матураната из те струке ове године већ почео да ради, односно по завршетку наставе задржали су се у предузећима код којих су одрађивали практичну наставу. Такође, очекујемо да ћемо велики одзив ђака бити и за занимања економске струке, с обзиром на прошлогодишње интересовање, потребе фирми, али и чињеницу да та занимања бирају одлични ученици – казала је Јовићева додавши да ова школа очекује и попуњавање предвиђених мјеста и за занимања агротехничар и кувар.

Због доброг темеља за даље школовање, велико занимање влада и за упис у гимназију општег смјера које је предвиђено у Средњошколском центру „Михајло Пупин“.

– Ова школа нам даје добар темељ и отвара могућности за даље школовање, а планирамо се школовати и на факултету. Имам више опција за који факултет да се опредијелим, а сада имам четири године и могу да одлучим шта ме тачно занима – казала је Маја Поповић, а Сара Добриловић је истакла да је медицина њен животни позив.

– Хтјела сам да упишем медицинску средњу школу, али најближа таква школа је у Добоју, тако да сам ипак изабрала гиманзију, с обзиром да ћу послије уписати медицински факултет – рекла је ова ученица.

Директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић казала је да примијетно повећано интересовање ђака за струке које нуди ова школа.

– Очекујемо да ће највеће интересовање бити за информационе технологије и мехатронику, иако мислим да је ове године повећано интересовање и за гимназију. Дјеца и родитељи су схватили да је без квалитетног и темељног образовања теже даље уписивати факултет и наставити школовање, а гимназија највише даје могућности за то, мада уписни рокови тек почињу. Надамо се да ће се сва мјеста бити попуњена, чак и да бисмо могли имати више заинтересованих ученика од оног што је превиђено планом уписа – рекла је Асентићева.

Пријем докумената данас и сутра се обавља у СШЦ „Михајло Пупин“ у периоду од осам до 13 часова, док је у Стручној и техничкој школи документе могуће доставити од осам до 12 часова. Резултати уписа биће објављени у четвртак на огласној табли школе, али и на интеренет порталу Дервентског листа www.derventskilist.net.

Остали уписни рокови

Упис у средње четворогодишње школе предвиђен је од 20. до 22. јуна за ученике који имају мање од 60 бодова, а резултати овог уписног рока биће објављени 24. јуна. Ђацима који се у јуну не упишу у средњу школу, на располагању су и два јулска уписна рока, и то од 4. до 6. јула и од 11. до 15. јула.

 

Related posts

НИЧУ ИГРАЛИШТА НА ЧАРДАКУ И НА НОВОЈ ЛОКАЦИЈИ У ГРАДУ

admin

ФУДБАЛЕРИ „ДИНАМА“ ПРЕДАХНУЛИ У ДЕРВЕНТИ (ФОТО)

admin

ДЕРВЕНТСКИ ЛИСТ ПРВИ ЈЕ ЗАВИРИО У НОВИ ДИО „ТРОЛА“ (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još