Новости

Одата почаст страдалим и
обиљежена слава храма и села

Цијена коју смо платили за слободу и опстанак Републике Српске била је велика и због тога је наша вјечна обавеза да памтимо оне који су ту цијену платили најскупље – својим животима.
Поручено је то данас у Календеровцима гдје је служен помен за 15 Календеровчана погинулих у Одбрамбено – отаџбинском рату и помен за погинуле борце НОР-а и цивилне жртве из Другог свјетског рата.

Почаст страдалим одали су чланови породица страдалих, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегација Градске борачке организације, представници Мјесне заједнице Календеровци, те делегације политичких партија СНСД, СДС, СП и Народни фронт.

Почаст је одата и борцима НОР-а и цивилним жртвама из Другог свјетског рата, а вијенце испред спомен – обиљежја подигнутог њима у част положио је замјеник градоначелника Синиша Јефтић.

Слава храма и села

Парастосу страдалим претходила је литургија у цркви у Календеровцима поводом празника Светог цара Константина и царице Јелене, заштитника цркве и села. Послије молитве, обављен је опход око храма, те преломљен славски колач, а кум данашњег славља био је Слободан Голуб са породицом.

-Помолили смо се да нас Свети цар Константин и царица Јелена благослове. Ове године кум славе је био мјештанин Слободан Голуб, који је домаћин и члан црквеног одбора и велики је приложних и добротвор. Могу да посвједочим, јер овдје сам 11 година, увијек се одазивао на сваки позив када је било потребно да се помогне око градње, украшавања храма, али и током ограђивања гробља. И други помажу, али данас истичем њега, јер је кум славе – казао је свештеник Саво Митровић.

Related posts

Пуштен у функцију видео – надзор

admin

ПОВЕЉА НАГРАДА ЗА КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ

admin

ПОТПИСАН КОАЛИЦИОНИ СПОРАЗУМ, УЗ СИМИЋА 11 ПАРТИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još