Друштво

ОД ДАНАС ОБАВЕЗНА ЗИМСКА ОПРЕМА

Законска обавеза посједовања зимске опреме почиње 15. новембра и трајаће до 15. априла, а то значи да сва возила морају да посједују зимске пнеуматике на сва четири точка са дубином газећег слоја од најмање четири милиметра или гуме са љетњим профилом чија дубина шаре износи минимално четири милиметра и ланце.

Теретна возила и аутобуси, поред наведене опреме, морају да и имају приручни алат, односно лопату, врећу пијеска од 25 до 50 кг, а пнеуматици на истој осовини возила морају бити једнаки по профилу, конструкцији и по врсти газећег слоја.

Поред гума и ланаца, сигурна вожња у зимским условима подразумијева и провјеру антифриза, уља, филтера и метлица за брисаче, а аутомеханичари додају да возачи ове године траже повољније варијанте припреме својих лимених љубимаца за зиму.

Казна

Казна за непосједовање зимске опреме износи 40 марака, а  осим тога, Закон о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђа и искључење возила из саобраћаја у случајевима када возач не посједује обавезну зимску опрему на дијелу пута гдје је саобраћајном сигнализацијом прописано посједовање зимске опреме, без обзира на временске прилике.

Обавезна зимска опрема

Без обзира на временске услове, сва моторна возила од 15. новембра до 15. априла морају имати одговарајућу зимску опрему и то:

  • За путничка моторна возила и остала возила чија највећа дозвољена маса није већа од 3.500 кг и немају више од осам сједишта обавезни су:
  • зимски пнеуматици на сва четири точка са дубином шаре од најмање четири милиметра или
  • гуме са љетњим профилом чија дубина газећег слоја износи минимално четири милиметра и у прибору одговарајући ланци који се постављају на погонске точкове у случају зимских услова
  • За моторна возила чија највећа дозвољена маса прелази 3.500 килограма/ теретна моторна возила/ и аутобусе зимску опрему чине:
  • зимски пнеуматици на погонским точковима, са дубином шаре по дубини најмање четири милиметра. Под зимском опремом за ова возила подразумијевају се и ланци за снијег и приручни алат (лопата, врећа пијеска од 25 – 50 кг) или
  • гуме са љетњим профилом са минималном шаром од четири милиметра и у прибору ланци који се постављају на погонске точкове у случају зимских услова. Под зимском опремом за ова возила подразумијева се и приручни алат (лопата, врећа пијеска од 25 – 50 кг).

Related posts

Пјесма из Босанске Крајине
у фокусу радионице

Derventski List

ДРУЖЕЊЕ И ПОКЛОНИ ЗА МАЛЕНЕ ФУДБАЛЕРЕ

admin

ГОЗДЕНОВИЋ ЧЕТВРТИ У СПЕЛОВАЊУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još