ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ЦНЦ техничари добили модерно опремљен кабинет

Техничари ЦНЦ технологија у Стручној и техничкој школи од данас на располагању имају модерно опремљен кабинет, а захваљујући доброј сарадњи ове средњошколске установе, Градске управе и дервентских привредника специјализована учионица опремљена је новим рачунарима.

Овом приликом кабинет и школу су посјетили привредници који су учествовали у пројекту опремања и градоначелник Милорад Симић, који је истакао да ова образовна установа важи за примјер добре сарадње три стуба друштва.

– Ово је сигурно један од добрих примјера увезаности образовања, привреде и администрације, а када се мало осврнемо, у ову школу је кроз пројекте енергетске ефикасности, опремање кабинета, повлачење ЦНЦ машина које су сад на располагању дјеци и уз нове рачунаре, уложено око 750.000 марака. То је  слика улагања у образовање којој треба стремити – казао је Симић додавши да треба обратити и пажњу на уписну политику у школама.

– Уписна политика која је уређена према профилима професора не би требала да се деси у привредно развијеној Дервенти, која достиже извоз од 11.000 КМ по глави становника, него према потребама привреде и њених грана које су овдје развијене. Код нас су то иностране компаније, које су друштвено одговорне у ангажовању по питању уписа, праксе, образовања радника које би сутра могли да ангажују – рекао је Симић.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић објаснила је начин на који се развијао пројекат опремања кабинета за ЦНЦ техничаре.

– У посљедњих годину смо један простор, који је раније служио као складиште, уз помоћ новца из буџета и сагласност градоначелника претворили у учионицу. С обзиром да нисмо имали довољно опреме за обављање практичне наставе за техничаре ЦНЦ технологија, обратили смо се подршку привредницима са којима сарађујемо у виду одвијања практичне наставе. Привредници су позитивно и коректно одговорили и то фирма „Дигитал“ донацијом пет рачунара, „Мрежа Нетворк“ са два рачунара, „Симпром“ и „Антон паар“ донирањем по једног рачунара, што ће значити да ће око 80 одсто наставног процеса моћи бити одрађено у једном кабинету – објаснила је Јовићева захваливши се на помоћи.

Она је додала да и фирма „Металац МБМ“ континуирано помаже школи у другим пројектима.

Руководилац у фирми „Дигитал“ Жељка Челаковић казала је да сарадња са Стручном школом траје годинама

– Са овом школом сарађујемо већ дуго година тако што ученици изводе практичну наставу у нашој фирми, а школа нам се по први пут сада обратила за помоћ у овом смислу. Срећни смо што имамо прилику да инвестирамо у нашу дјецу и њихово образовање, јер је то наша будућност – казала је Челаковићева.

Послије обиласка кабинета за занимања техничар ЦНЦ технологија и бравар/заваривач, одржан је радни састанак о обављању практичне наставе у дервентским предузећима, што је дио дуалног система образовања.

Related posts

Ускоро почиње школа пливања

admin

ПОКРЕНУТЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗА ВОДОВОД У ЖЕРАВЦУ И БОСАНСКИМ ЛУЖАНИМА

admin

БИЦИКЛИСТИ У НЕДЈЕЉУ ПРОЛАЗЕ КРОЗ ДЕРВЕНТУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još