ИЗДВОЈЕНОНовости

Слиједе празнични дани

Посљедња седмица августа празнични је период у Дервенти, а послије Сајма привреде и туризма који је почео јуче, слиједи прослава 28. августа, Дана града и Велике Госпојине, крсне славе Саборног храма Успења Пресвете Богородице, те 172. дервентски Вашар.

Свечаности поводом Велике Госпојине одавно су један од препознатљивих детаља у Дервенти, а овај период традиционално буде испуњен бројним манифестацијама.

Препознатљиви дио ових свечаности је и Сајам привреде и туризма који је ове године по 17. пут отворио врата за излагаче и посјетиоце. На отвореном и у затвореном дијелу Спортског центра од 23. до 25. августа представља се више од 120 излагача, сврставајући Дервенту у привредни и туристички епицентар регије.

Великогоспојинске свечаности настављају се „Народним збором код Старе цркве, у суботу, 26. августа у 19 часова, чиме ће бити озваничен почетак овогодишњег Вашара који ће бити одржан до 30. августа.

У понедјељак, 28. августа биће прослављен Дан града и крсна слава Саборног храма. Обиљежавање Велике Госпојине почеће јутарњом литургијом од девет часова у храму, а услиједиће свечана литија Тргом православља. Од 10.15 часова испред централног – спомен обиљежја биће одата почаст борцима Војске Републике Српске који су своје животе дали за данашњу слободу.

Прослава Дана града биће настављена у подне свечаном сједницом Скупштине града на којој ће бити додијељена највиша признања града, Великогоспојинска повеља са златним грбом града и захвалнце. Континуираним доприносом развоју Дервенте у области очувања јавног реда и мира, безбједности грађана, имовине и безбједности саобраћаја Полицијска станица заслужила је овогодишњу повељу, док ће захвалнице бити уручене Младену Тодорићу из Доњег Детлака и Васи Мичићу из Босанских Лужана.

Како је најављено из Градске управе, у програму свечане сједнице наступиће хор „Србадија“ из Бијељине, а биће обављен и славски обред.

Славски колач

У оквиру великогоспојинских свечаности биће одржане и друге спортске и културне манифестације, а по први пут биће изабран најљепши славски колач. 

Related posts

ОД ДАНАС СКУПЉЕ ЦИГАРЕТЕ

admin

Одата почаст четворици
погинулих бораца

Derventski List

ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА СА СТИПЕНДИСТИМА 9. МАРТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još