ДруштвоИЗДВОЈЕНО

План уписа освјежен медицинским
и банкарским техничарима

Планом уписа у школску 2024/2025. годину Средњошколски центар „Михајло Пупин“ и Стручна и техничка школа предвидјели су упис 272 ученика, а осим стандардних занимања ове године ђацима ће бити понуђено и школовање за медицинског и банкарског техничара, те трогогодишње занимање оператер савременим технологијама.

План уписа, који је скројен према жељама ученика, потребама тржишта рада и могућностима школа, добио је „зелено свјетло“ Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Средњошколски центар „Михајло Пупин“ планира упис 136 ученика, са новим занимањем – медицински техничар.

– Предвидјели смо упис по 20 ученика у два одјељења гимназије, општег и рачунарско – информатичког смјера, што је и до сада била пракса, те комбинованог одјељења трећег степена аутоелектричар/електричар – електроинсталатер у којем ће бити мјеста за 24 ученика. Осим тога, ученицима ће бити понуђен и упис по једног одјељења техничара информационих технологија и техничара мехатронике. Новитет је четврта струка, здравство, коју до сада нисмо имали, а за коју смо се одлучили у договору са Градском управом и Домом здравља – објаснила је директорица Гордана Асентић додавши да слиједи организација услова за извођење наставе за ново, четворогодишње занимање.

– Требали бисмо опремити један кабинет у школи за извођење практичне наставе за прве двије године, а касније је планирано да ученици практичну наставу обављају у Дому здравља – објаснила је Асентићева.   

У Стручној и техничкој школи планирају упис шест  одјељења за осам занимања, а у којима ће бити мјеста за 136 ученика. И у овој школи за будућу генерацију средњошколаца имају новитете.

– Водећи се жељама ученика и потребом на тржишту, у новој школској години ученици ће моћи да се школују и у четворогодишњем занимању банкарски техничар, а из исте струке у понуди је и тражено занимање царински техничар. У струци машинство и обрада метала планиран је упис једног комбинованог одјељења занимање бравар – заваривач и новог занимања, оператер савременим технологијама. Осим тога, понудићемо ученицима и упис у одјељење техничара ЦНЦ технологија. Послије четири године, ове године поново уписујемо комбиновано одјељење четворогодишње струке за занимања агротехничар и ветеринарски техничар. Такође, планиран је упис и једног одјељења трогодишњег занимања кувар – казала је директорица Бранка Јовић

У Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ планиран је упис 12 ученика у двије струке.

– Немамо новитета ове године, а по шест ученика уписаћемо у трогодишње занимање модни кројач и четворогодишње занимање физиотерапеутски техничар из области здравства – прецизирао је директор ове установе Владан Поповић.

Дервентски лист ће, као и ранијих година, благовремено објавити конкурсе за упис у школску 2024/2025. годину.

Представљање

Како су истакли у школама, нова занимања, али и она позната, биће представљена у оквиру Дана отворених врата која организују образовне установе како би олакшали будућим средњошколцима једну од најважнијих животних одлука, а такође, занимања ће бити представљена, као и ранијих година, у Дервентском листу.

Related posts

Вакцинација без заказивања и сљедеће седмице

admin

Радионица „Мој први
џемпер“ чека суграђане

Derventski List

БУДУЋНОСТ ГРАДИ ПРОШИРУЈУЋИ ЗНАЊЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još