ИЗДВОЈЕНОНовости

Подршка оквиру буџета за 2023. и увећању актуелне касе

 

Скупштина града усвојила је на данашњем засједању Нацрт буџета града за идућу годину у износу од 22.245.000 марака, као и Нацрт ребаланса овогодишњег буџета којим је градска каса увећана на 27,3 милиона КМ, а подршку су добиле и одлуке о куповини пословних простора за проширење капацитета вртића „Трол“.

У једној од најкраћих и најефикаснијих сједница у посљедњих неколико година, градски парламент прешао је готово 50 тачака дневног реда, усвојивши све предложене одлуке, рјешења и информације.

Најважнији међу њима, свакако, били су буџетски документи који су без много дискусије добили подршку већине одборника.

Како је начелник Одјељења за финансије Градске управе Миле Стринић појаснио Нацртом буџета за 2023. годину у износу од 22.245.000 марака задржана је тенденција раста уз обезбјеђивање средстава за функционисање свих јавних установа и Градске управе. На овај документ, додао је, Министарство финансија РС није дало ни једну примједбу.

Током дискусије о овом документу шефа Клуба одборника ПДП-а Мирка Петрића занимало је да ли је град иницирао измјену коефицијената за расподјелу прихода од индиректних пореза у своју корист од добијања статуса града, казавши да је би требало повећати издвајања за пољопривреду, као и социјалне категорије, пензионере, раднике са најнижим примањима и борце и побољшати наплату по основу пореза на непокретности.

Стринић је објаснио да коефицијенте за расподјелу прихода од индиректних пореза доноси Влада РС на основу критеријума као што су површина локлане заједнице, број становника и средњошколаца.

– У Нацрту буџета за 2023. годину предвиђено је повећање на име индиректних пореза за више од 800.000 КМ. Такође, превиђено је и повећање грантова за борачку популацију – објаснио је Стринић.

Одборница ПДП-а Сања Димитрић предложила је да се у буџету за идућу годину планирају средства за уџбенике свим основцима у Дервенти, а који не добијају бесплатне уџбеника од Министарства просвјете и културе РС. Сугерисала је и да се повећа износ за превоз ђака путника.

Скупштина града претходно је усвојила Нацрт ребаланс овогодишњег буџета града којим је градска каса увећана за око 2,1 милиона КМ, односно са 25,2 милиона на 27,3 милиона КМ. Начелник Одјељења за финансије казао је да се ради о другом ребалансу овогодишњег буџета.

– Други ребаланс буџета покренут је искључиво због укључивања средстава грађана за изградњу осињског водовода, те средстава Владе РС, а овим ребалансом обезбијеђена су и средства за санацију моста у Доњем Детлаку – рекао је Стринић.

Одборници су подржали и Одлуку о пословним просторијама и гаражама у својини града, као и измјене одлуке о комуналној накнади. Начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић појаснио је да ће грађани имати трајно рјешење о комуналној накнади, односно све до промјене околности које се тичу задужења.

Донесена је и одлука о расписивању огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју Дервенте путем писмених понуда у укупном износу од 346 хектара, од чега је 223 хектара обрадиво, а 123 хектара запуштено земљиште. Парцеле које ће бити дате у закуп налазе се у Беглуцима, Бишњи, Босанском Дубочцу, Бунару, Дервенти 1, Горњим и Доњим Церанима, Горњем и Доњем Детлаку, Горњој Лупљаници, Горњим Божинцима, Календеровцима, Кулини, Босанским Лужанима, Новим Лужанима, Мишковцима, Модрану, Осојцима, Пјеваловцу, Пољарима, Шушњарима, Трстенцима и Жеравцу.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић објаснио је да су овом одлуком прецизиране цијене, услови и сам поступак давања у закуп земљишта.

Прихваћене су и одлуке о куповини пословних простора „Адико банке“ и „Слобопрома“ за потребе проширења капацитета вртића „Трол“. Ови простори налазе се у непосредној близини садашњег објекта јавне предшколске установе, те су, како је истакнуто у образложењу одлука, погодни за намјену проширења капацитета вртића. Простор „Адико банке“ површине 130 квадратних метара купљен је за 122.000 марака, док је простор „Слобопрома“ од 68 квадрата плаћен 48.000 КМ.

Начелница Одјељења за просторно уређење Споменка Живанић казала је да је у процедури и замјена простора у којем је тренутно смјештена пословница Фонда за здравствену заштиту РС, те да је идеја да комплетан простор на овој локацији испод стамбено објекта буде цјелина да послужи за потребе вртића „Трол“.

Потребну подршку добили су извјештаји о раду и пословању Дома здравља, вртића „Трол“, Центра за социјални рад, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, Спортског центра, Центра за културу, Туристичке организације и Геронтолошког центра за прву половину године, те информације о стању образовања у дервентским основним и средњим школама.

Једино питање поводом ових извјештаја упутио је шеф Клуба одборника ДНС-а Дејан Пјерановић и то Дому здравља, а односило се лични доходак директора који је, како је рекао, већи за око 700 КМ у односу на протеклу годину.

Директор Дома здравља др Мирко Шаран објаснио је да је плата директора и свих запослених у здравственом сектору регулисана законом.

– Важно је нагласити да је горући проблем у нашој локалној заједници питање кадрова. Поред тога што је при крају специјализација за педијатрију за једног љекара, ових дана смо договорили са још једном докторицом из Дервенте да узме специјализацију из ове области. Такође, успоставили смо и патронажну службу, што је од велике користи за становништво које је махом све старије – рекао је др Шаран додавши да су сви лични дохоци запослених у Дому здравља редовно исплаћивани и да није било дуговања.

Усвојено је и неколико одлука које се односе на имовинско – правне послове, као и информације о раду Првостепене стручне комисије за утврђивање способности лица у поступку остваривања права из социјалне заштите и утврђивање функционалности стања корисника, равноправности полова, те спортским активностима дервентских клубова у 2021/2022. години. Именован је и Савјет за израду измјене дијела Регулационог плана „Центар Исток – Центар Запад“.

Коментаришући засједање шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш оцијенио је да је сједница Скупштине града, послије много година, по први пут одржана у демократском духу и толеранцији уз обострано поштивање свих присутних.

– Апсолвирали смо 46 тачака дневног реда без турбуленција – рекао је Томаш појаснивши и да су одборници, према Закону о буџетском систему, у обавези да до 15. децембра усвоје приједлоге оба буџетска документа.

Одборник СДС-а Бранко Катанић истакао је да ће ова странка током периода за јавне расправе поднијети своје сугестије и приједлоге на нацрте ребаланса и буџета за наредну годину.

– Искористићемо наредни мјесец предвиђен за јавне расправе да у форми приједлога дамо своје сугестије, а у крајњем случају дјеловаћемо амандмански на ова два документа – рекао је Катанић појаснивши да ће клуб одборника ове странке у наредном периоду бити комплетиран.

– С обзиром да је одборник СДС-а Перо Ђурић преузео посланички мандат у Народној скупштини РС у наредном периоду ћемо комплетирати клуб и изабрати новог шефа клуба – додао је Катанић.

Управни одбори

Одборници су усвојили и више рјешења која се односе на кадровска питања у управним одборнима јавних установа, а којима су истекли мандати. Наиме, разријешени су чланови УО Дома здравља, а за вршиоце дужности чланова именовани су Милена Васић, Саша Панић и Саша Мрђа. Такође, именовани су вршиоци дужности чланова УО Спортског центра Огњен Суботић, Дарио Башић и Драго Латиновић, а за в.д. чланова УО Центра за културу именовани су Јасмина Радановић, Сања Пијетловић и Слободан Стјепановић. Донесене су и одлуке о расписивању конкурса за именовање чланова управних одбора Спортског и Центра за културу. И у Центру за социјални рад разријешени су чланови УО због истека мандата, а за в.д. чланова именови су Далиборка Ковачевић, Данијела Суботић и Весна Стојановић. Такође, биће расписан конкурс за именовање чланова УО ове јавне установе.

 

Related posts

ИНФЕКЦИЈЕ ПУНЕ АМБУЛАНТЕ

admin

Промјена на челу Геронтологије, Туристичка без директора и УО

admin

Објављени резултати јунског уписног рока

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još