ИЗДВОЈЕНОНовости

Полицијска станица стуб
безбједног живота у Дервенти

Полиција је један од основних стубова друштва и гарант безбједности свих грађана, а ту улогу у Дервенти предано и успјешно обављају припадници Полицијске станице, због чега су награђени највишим признањем града, Великогоспојинском повељом са златним грбом града.

Одлуку да Полицијској станици буде додијељена повеља донијела је Скупштина града на посљедњој сједници, а додјела овог признања заслужним колективима и појединцима дио је обиљежавања 28. августа, Дана града.

Великогоспојинску повељу Полицијска станица заслужила је континуираним доприносом развоју Дервенте у области очувања јавног реда и мира, безбједности грађана, имовине, безбједности саобраћаја, те изузетног доприноса у заштити и спасавању становништва и других материјалних добара. На овај начин, створени су безбједнији услови за живот и боравак свих грађана у Дервенти.

– Припала ми је изузетна част и задовољство да, налазећи се на челу Полицијске станице Дервента, изразим захвалност и задовољство што је баш ова станица овогодишњи добитник највишег градског признања. Посебну захвалност за то дугујемо нашим колегама који су током Одбрамбено – отаџбинског рата погинули и нестали обављајући своје задатаке, браћени свој народ, право на безбједан живот и имовину, обичаје и традицију. Захвалност дугујемо и нашим колегама који су током обављања своје службе преминули. Такође, поред тренутно активних припадника, захвалност дугујемо и нашим пензионисаним колегама – казао је командир дервентске Полицијске станице Миломир Балатуновић упутивши захвалност и предлагачу, Комисији за награде и признања Скупштине града, као и цјелокупном сазиву парламента, који је подржао приједлог да станица добије признање.

Организација

Дервентска Полицијска станица једна је од неколико организационих јединица Министарства унутрашњих послова Републике Српске и дјелује у саставу Полицијске управе Добој. Тренутно послове и задатке из дјелокруга рада Полицијске станице извршава 70 службеника.

– У посљедњих неколико година значајно су подмлађени полицијски редови у овој станици. Неки од младих колега који су започели своју полицијску професију у Дервенти, каријеру су наставили у другим организационим јединицама, чиме су постали и представници Полицијске станице Дервента из које су професионално потекли. Ми смо познати и по томе што раме уз раме дужност у станици обавља више очева и синова – рекао је Балатуновић позивајући младе Дервенћане који имају жељу да постану дио полицијског тима, да своје даље школовање наставе у дијелу полицијског образовања и своју каријеру започну у полицијској станици свог града и додатно допринесу основним принципима дјеловања полиције.

Принципи дјеловања

– Од свог настанка до данас Полицијска станица Дервента је основни субјекат заштите и безбједности на подручју Дервенте, заштите уставног поретка од насилног угрожавања и промјена, заштите живота и личне безбједности грађана, заштите основних људских права и слобода, заштите свих облика својине, као и субјекат надлежан за обављање послова превенције и репресије криминалитета, очувања јавног реда и мира и безбједности саобраћаја – истакао је Балатуновић

Командир је нагласио да се рад у заједници такође налази на листи приоритетних активности полиције.

– Од тренутка именовања на мјесто командира ове полицијске станице заједно са својим сарадницима обишао сам многе установе и субјекте у овом граду са намјером приближавања и остваривања што бољих односа полиције са њима – додао је Балатуновић нагласивши да је Полицијска станица у протеклом периоду показала висок степен професионалности и ефикасности.

– По свим сегментима рада и дјеловања током претходних година остварени су високи резултати. Морам напоменути провођење разних облика превентивно – репресивних активности, акција усмјерних на разне области друштвено штетног и неприхватљивог понашања, а са циљем сталног очувања и унапређења стања безбједности на подручју града. Такав тренд биће настављен и у наредном периоду – рекао је Балатуновић наводећи да је један од позитивних примјера ангажовања и сарадње Полицијске станице са другим службама и грађанима био током 2010. и 2014. године у вријеме поплава, те пандемије корона вируса када нису забиљежени безбједносно интересантни догађаји који би својим појавама угрозили или узнемирили цјелокупно становништво.

Значајан сегмет дјелатности Полицијске станице огледа се и кроз рад у мултиетничким срединама којих у Дервенти има неколико.

– Добром сарадњом, комуникацијом са грађанима и присуством у тим срединама у претходном периоду постигнут је висок степен безбједности, без појаве посебних облика и видова угрожавања безбједности. Вјерујем да је све то у великој мјери утицало на одлуку да Полицијској станици Дервента буде додјељена Великогоспојинска повеља – сматра Балатуновић.

Сарадња

Полицијска станица и локална управа имају висок степен сарадње, што је до сада потврђено кроз више примјера.

– Један од пројеката којим је сарадња учвршћена је увођење система видео – надзора на подручју града, који је у великој мјери допринио очувању и унапређењу безбједности грађана и имовине. Локална управа у континуитету Полицијској станици пружа потребна материјално – техничка средства и уређује објекте које користи полиција, а у том правцу је и скоро уређење прилаза станици. Вјерујем да се таква сарадња и подршка локалне управе заснива управо на професионалном и ефикасном раду полиције у нашем граду, због чега ће један од приоритетних задатака Полицијске станице Дервента и у наредном периоду бити очување и стално унапређење сарадње са локалном управом – нагласио је Балатуновић.

Он је честитао и овогодишњим добитница Захвалнице града  Младену Тодорићу и Васи Мичићу, поручивши да ће Полицијској станици признање које је понијела бити и мотив да га у будућности својим радом још више оправда.

– Као и до сада, Полицијска станица биће носилац позитивних промјена у друштву и чувар реда и мира, те основни и најважнији субјект очувања и унапређења безбједности – истакао је командир.

Великогоспојинска повеља Полицијској станици биће уручена на свечаној сједници Скупштине града поводом Дана града.

Погинули

Министарство унутрашњих послова Републике Српске, па тако и Полицијска станица Дервента као његов дио, израсли су из Одбрамбено – отаџбинског рата током којег су 782 припадника полиције погинула или нестала, од чега је десет Дервенћана.

– Имена тих полицајаца уклесана су у нашу историју, али и на спомен – обиљежје које је подигнуто њима у част испред Полицијске станице – рекао је командир додавши да су породице погинулих службеника, али и пензионисани полицајци, уважени чланови колектива Полицијске станице.

Related posts

СКУПШТИНА ОПШТИНЕ ЗАСЈЕДА 26. СЕПТЕМБРА

admin

Пријаве пројеката
младих до 13. марта

Derventski List

„ТЕКСТИЛАЦ“ САВЛАДАО „СУТЈЕСКУ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još