Друштво

Подршка развоју пољопривреде
и села „тешка“ 485.000 КМ

Подршка развоју пољопривреде и села у Дервенти из буџета града континуирана је већ дуги низ година, а ове године ратари и произивођачи могу да рачунају на расподјелу 485.000 марака.

План коришћења средстава за подстицање развоја пољопривреде и села у 2023. години усвојила је Скупштина града на посљедњој сједници, а њиме су дефинисани извори и начин додјеле подстицаја физичким и правним лицима који се баве пољопривредном производњом или доприносе њеном развоју, те провођење надзора над утрошком превиђеног новца.

Планирани буџет за пољопривреду пласираће се током 2023. године у пет области, а начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Градске управе Славен Пашалић казао је да ће подстицаји бити додјељивани на основу правилника о начину и условима расподјеле средстава који ће донијети градоначелник.

– Израда правилника којим ће се прописати услови које пољопривредници морају испунити да постану корисници новчаних подстицаја и који су то критеријуми према којима се подстицаји додјељују у завршној је фази. Висина подстицаја и исплата утврђују се послије обраде и обрачуна приспјелих захтјева, планираним средствима по појединим ставкама подстицаја, као и на основу динамике пуњења буџета – објаснио је Пашалић додајући да ће градоначелник именовати и комисију која ће утврдити испуњавање критеријума у сваком поднесеном захтјеву. Ако у појединим областима подстицаја планирана средства не буду утрошена у цјелости, градоначелник може, својом одлуком, реалоцирати нераспоређена средства на друге области предвиђене планом.

Највише новца и ове године планирано је да буде усмјерено у сточарску производњу и то 370.000 КМ. Овом категоријом обухваћена је производња приплодне стоке, млијека, меса, пчеларска производња, као и специфичне врсте пољопривредне производње, те узгој и производња рибе.

За биљну производњу планирано је 40.000 КМ, а на подстицај могу да рачунају произвођачи љековитог, ароматичног, зачинског и индустријског биља и хељде, те произвођачи поврћа и цвијећа, те органске врсте производње.

Планом је предвиђена и подршка дугорочном развоју, односно, инвестицијама на пољопривредним газдинствима у износу 50.000 КМ, и то за изградњу стакленика и пластеника, подизање вишегодишњих засада и набавку производно – технолошке опреме.

Дервентским пољопривредницима за промјену намјене пољопривредног земљишта, закуп и концесионе накнаде на располагању је износ од 10.000 марака, а за организоване облике пољопривредне производње 5.000 и за суфинансирање пројеката у пољопривреди 10.000 КМ.

370.000 КМ

директна подршка сточарској производњи

40.000 КМ

подстицаји биљној производњи

50.000 КМ

подршка дугорочном развоју

10.000 КМ

коришћење средстава од накнаде за промјену намјене пољопривредног земљишта, закупа и концесионе накнаде за коришћење пољопривредног земљишта у својини РС


5.000 КМ

подстицање организованих облика пoљопривредне производње

10.000 КМ

суфинансирање пројеката у пољопривреди

Related posts

За православне вјернике
почиње Божићни пост

Derventski List

Пакетићи и Дјед Мраз
обрадовали око 350 малишана

Derventski List

Математичке радионице
поново у Народној библиотеци

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još