Друштво

Поезија, језици и програмирање тек дио лепезе интересовања

Велики дио свог слободног времена посвећујем књигама, чему сам привржен од малих ногу, а угледајући се на мајку, која је такође велики заљубљеник у писану ријеч, охрабрио сам се да и сам будем књижевни стваралац.

Ријечи су то ученика деветог разреда Основне школе „Никола Тесла“ Сергеја Радановића који своје слободно вријеме испуњава шароликом лепезом хобија, међу којима су на првом мјесту читање и писање. Овај четрнаестогодишњак већ је упловио у поетске воде, а његови стихови проистичу, како сам каже, из свакодневице.

– Слободно вријеме испуњавам разним активностима, између осталог, програмирањем, шахом, учествујем у бројним радионицама, а поред свега тога, велики сам заљубљених у писану ријеч, највише у поезију. Књигама сам привржен од најранијег дјетињства, највише захваљујући мајци која ме окружила сликовницама и књигама – казао је овај свестрани дјечак додавши да је поезију почео да ствара у трећем разреду основне школе.

– Пишем када осјетим инспирацију, коју највише црпим из свог окружења. Понекад изађем из тих уобичајених оквира, па пишем и о апстрактним темама и филозофији, а окидач за то је утицај дјела америчко писца Дена Брауна, која сам помно читао ради тематике коју обрађује и филозофије чији је поборник, док од наших писаца волим дјела Бранка Ћопића, Јована Јовановића Змаја и других дјечијих писаца – рекао је Сергеј додавши да иако је из његовог пера потекао већи број поетичких дјела, још увијек не размишља да их укоричи.

Овај основац писану ријеч не цијени само на матерњем језику, него се из тога изродило интересовање и љубав према другим језицима, а нарочито скандинавским и мађарском језику.

– За језике сам се највише заинтересовао гледајући серије и филмове, те истражујући неке елементе кинематографије које запазим. Недавно сам гледао фински филм и посебно ме очарао језик, те сам тако почео да истражујем културу и историју тих народа. Проблем је што ми је недоступна литература за даље изучавање тих  језика, с обзиром да код нас не влада велико интересовање за њих. Ипак сам успио да савладам  неколико нивоа холандског и мађарског језика – истакао је Сергеј којем је жеља да се посвети напреднијем изучавању језика.

Ту није крај интересовањима овог ученика. Наиме, Сергеј планира да се усавршава и у области програмирања, информатици, математици и физици, а потврду знања из ових области добио је на такмичењима.

Образовање планира да настави у дервентском Средњошколском центру „Михајло Пупин“, смјер информатичка гимназија.

Радионице

Овај млади Дервенћанин активан је члан бројних радионица, а како истиче, на њега су највећи утисак оставиле радионице стрипа и интарзије.

– Радионице које су покренуте у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ биле су прилика да се окушам у неколико занимљивих позива, а нарочит утисак на мене оставиле су радионице стрипа, коју је водио и још увијек води Здравко Кнежевић, те радионица интарзије. Израда и уређивање стрипа била ми је изузетно занимљива и привукла је доста дјеце, а активна је и данас, преко вибер групе, те сам наставио да радим стрипове. Сваке седмице добијамо нову тему и шаљемо своје радове, а мој први стрип укључивао је шест кадрова и главни актер је био мали ванземаљац – казао је Сергеј.

Шах

За интересовање које је Сергеј развио према шаху, заслужан је дјед научивши да, још док је био дјечак, правилима ове игре.

– Шах играм од 2012. године, а за то је заслужан дјед, који ме је научио основне потезе и правила. Како сам растао, показивао сам све веће интересовање за ту игру, те сам почео да похађам и приватне часове, а од професора сам добио енциклопедију и другу литературу, која ми је доста помогла. Тренутно ми је омиљено сицилијанско отварање, које је уједно и једно од најчешћих отварања, а њиме од самог почетка показујем да се борим за побједу, с обзиром да диктира бржу и мало агресивнију игру – истакао је Сергеј.

Related posts

ВРТИЋ „ТРОЛ“ МИСЛИ НА МАЛИШАНЕ И ДОК СУ КОД КУЋЕ

admin

Зори Соларевић друго мјесто на шаховском такмичењу

admin

МИРИСОМ ВОЋА ПОДСТИЧУ НА ЗДРАВ НАЧИН ЖИВОТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još