ИЗДВОЈЕНОНовости

Полиција у Дервенти спремна
да одговори на све изазове

Сматрам да Полицијска станица Дервента са тренутно расположивим људским и материјално – техничким ресурсима може благовремено и ефикасно одговорити на све изазове који се пред њу поставе приликом извршавања послова и задатака.

Рекао је то у интервјуу Дервентском листу новооименовани командир Полицијске станице Дервента Славиша Павловић откривши на чему ће бити његов акценат при обављању ове дужности, дајући своје виђење безбједности у Дервенти, али и идентификујући проблеме са којима се полиција сусреће у свом раду.

Од почетка 2024. године ступили сте на дужност командира Полицијске станице Дервента. Шта је то чему ћете у свом раду посветити посебну пажњу?

– На основу показатеља по свим линијама рада може се истаћи да је рад Полицијске станице Дервента до сада био ефикасан и професионалан, а свакако да увијек постоји могућност за унапређење.

У наредном периоду мој лични акценат, као и мојих ближих сарадника, биће на очувању интегритета у раду полиције, односно повећању нивоа професионалности и ефикасности у извршавању послова и задатака у циљу изградње још већег нивоа повјерења грађана и остваривање већег нивоа сарадње са цјелокупном локалном заједницом.

С обзиром да сте на дужност командира именовани са мјеста замјеника Вашег претходника на тој позицији, упућени сте у све најважније одлике дервентске полиције. Ипак, шта је то што сматрате да ће Вам бити посебно изазовно у раду?

– Одлике дервентске полиције добро су ми познате, с обзиром да сам своје прве кораке у полицијској професији започео у Полицијској станици Дервента, обављајући послове полицајца, шефа смјене, помоћника командира, замјеника командира и сада командира Полицијске станице. Према својим карактеристикама и природи послова, полицијска професија стално има одређене изазове у раду. Свака ситуација може бити неки облик изазова, с обзиром да скоро свако поступање полиције има своје специфичности. Развојем друштва и технологије дошло је до такозваних нових облика друштвено штетних и неприхватљивих понашања која могу изазвати разне облике угрожавања. Имајући у виду да је Полицијска станица Дервента основни субјекат безбједности на подручју града, рад ће бити усмјерен на благовремено реаговање на такве појаве у циљу заштите уставног поретка од угрожавања и промјена, заштите живота и личне безбједности грађана, заштите основних људских права и слобода, као и заштите свих облика својине на подручју града.

Сматрам да Полицијска станица Дервента са тренутно расположивим људским и материјално – техничким ресурсима може благовремено и ефикасно одговорити на све изазове који се пред њу поставе приликом извршавања послова и задатака.

Да ли је стање безбједности у Дервенти, према Вашем мишљењу, на задовољавајућем нивоу и да ли постоји потреба за његовим унапређењем?

– Стање безбједности на подручју града Дервента може се оцијенити као задовољавајуће. У претходном периоду нису евидентирани безбједносно интересантни догађаји који би изазвали угроженост и узнемиреност јавности.

Безбједност се посматра као једна од основних друштвених потреба, како цјелокупне заједнице, тако и човјека појединца. Из тог разлога постоји стална потреба за његовим унапређењем, с обзиром да апсолутне безбједности скоро да и нема. Задатак полиције је да стално прати, анализира и процјењује стање безбједности са циљем благовременог уочавања, спрјечавања и сузбијања свих појавних облика угрожавања безбједности. Ово је и до сада био један од основних и приоритетних задатака у раду Полицијске станице Дервента, а то ће остати и у наредном периоду.

– И полиција се, као и друге структуре власти, засигурно сусреће са одређеним потешкоћама. Шта је то што сте идентификовали као активан или потенцијалан проблем?

– Обављање полицијских послова и задатака у највећем обиму везани су за терен, односно њихово извршавање на терену, с обзиром на манифестацију различитих безбједносних појава. У обављању послова полицијски службеници први су на „удару“ и у контакту са грађанима. Један од проблема са којима се полиција сусреће у раду је недостатак полицијских службеника, што се у јавности осјети и кроз присуство полиције на терену. У наредном периоду кроз организацију рада настојаћемо да тај проблем превазиђемо и да са расположивим ресурсима у што већем нивоу усмјеримо рад полиције у заједници са циљем унапређења сарадње са грађанима.

Начелник Полицијске управе Добој указао је на проблем недостатка кадра у организационим јединицама којима је ова управа надлежна. Има ли ових проблема у дервентској полицијској станици?

Као што је истакао начелник Полицијске управе Добој, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, а тако и Полицијска станица Дервента, суочава се са проблематиком смјене генерација. У претходном периоду одређен број полицијских службеника испунио је услове за остваривање права за пензионисање. Њиховим одласком из редова Полицијске станице Дервента одређен број нових полицијских службеника распоређен је на њихова радна мјеста. Међутим, и даље постоји таква проблематика. У односу на број систематизованих радних мјеста у Полицијској станици Дервента тренутно недостаје одређен број полицијских службеника.

У прилог наведеног могу да истакнем да је прије неколико дана започела обука нове класе Полицијске академије, а коју према информацијама са којим располажем похађа и одређен број полазника из Дервенте. Такође, поред полазника Полицијске академије, можемо истаћи да тренутно три ученика из Дервенте похађају и Средњу школу унутрашњих послова у Бањалуци. Надамо се да ће по окончању обуке и средњошколског образовања они бити распоређени на обављање послова и задатака у Полицијској станици Дервента.

Могу истаћи, да и поред наведене проблематике недостатка кадра, Полицијска станица Дервента улаже максималне напоре да расположивим људским и материјално – техничким средствима послове и задатке из своје надлежност извршава ефикасно.

Сарадња дервентске полиције са локалном управом, установама и цивилним друштвом је константа. Међутим, засигурно имате планове како да она буде још интензивнија?

За остваривање функције полиције у једном друштву неопходна је сарадња са локалном заједницом, а та врста сарадње је и једна од одлика Полицијске станице Дервента. Ово потврђује низ заједничких пројеката, као и потпуна подршка локалне заједнице у раду полиције. Резултат тога је и прошлогодишња додјела Великогоспојинске повеље са златним грбом града управо дервентској Полицијској станици. Свакако да ће се и у наредном периоду таква сарадња наставити и стално унапређивати, како са локалном управом, тако и са свим државним органима, јавним институцијама и цивилним друштвом на подручју града.

Порука

Која је Ваша порука грађанима?

– Рад Полицијске станице Дервента биће усмјерен ка унапређењу повјерења грађана у рад полиције, као и повећања осјећаја како објективне, тако и субјективне безбједности. Свакако да је за такав рад полиције неопходна добра и успјешна сарадња са грађанима.

Овом приликом позивам грађане да вјерују полицији и да подијеле са полицијом сазнања о свим негативним појавама. Полиција ће у свом раду бити доступна током 24 часа са настојањем да оправда повјерење свих грађана за добробит нашег града.

Related posts

ПАКЕТИЋИ И ДРУЖЕЊЕ ИЗМАМИЛИ ОСМИЈЕХЕ

admin

Биће бирани чланови
39 мјесних заједница

Derventski List

ТЕСТИРАЊЕ БУДУЋИХ ПРВАЧИЋА ПОЧЕТКОМ ЈУНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još