ИЗДВОЈЕНОНовости

Почеле припреме за Вашар

Припреме за јубиларни 170. дервентски Вашар, једну од најзначајнијих манифестација у нашем граду, по којој је Дервента, између осталог, позната широм својих граница, почеле су протеклих дана, а његово одржавање диктираће епидемиолошка ситуација.

Прошла година остала је упамћена као година када је Вашар изостао због пандемије корона вируса, а с обзиром на стабилизацију епидемиолошке ситуације и попуштање мјера, Дервенћани ће ове године моћи да уживају у чарима садржаја које ова манифестација, која употпуњава Великогоспојинске дане, носи са собом.

Градоначелник Милорад Симић потврдио је Дервентском листу да су припреме за одржавање јубиларног Вашара почеле.

– Логично је да Вашар буде одржан, узевши у обзир тренутне епидемиолошке мјере. Водећи се тиме, дао сам одобрење да се формира комисија и да се почне са припремама за ову манифестацију. Неизвијесно је шта може до тада да се деси, али ми ћемо се понашати у складу са мјерама, тако да уколико буде погоршања ситуације, ићи ћемо у правцу отказивања  – казао је Симић додавши да се у истом погледу врше и припреме за Сајам привреде и туризма.

– Водећи се тиме да се сличне манифестације организују и у окружењу, одлучили смо да кренемо са припремама и за Сајам привреде и туризма – објаснио је Симић.

Као и ранијих година, послови припреме инфраструктуре и осталих техничких предуслова за одржавање Вашара повјерени су дервентском „Комуналцу“.

– „Комуналац“ је задужен за припрему локације на Сајмишту, дакле за насипање и равнање терена, а потом и означавање простора гдје су планирани забавни и угоститељски садржаји. Такође, заједно са Градском управом, региструјемо закупце – рекао је директор „Комуналца“ Денис Пијетловић додавши да очекује да ће овогодишњи Вашар бити више него успјешан.

– Очекујемо да ће ова година бити добра у смислу учесника, од којих су нас многи већ контактирали у вези одржавања, али и посјетилаца – додао је Пијетловић.

Одржавање првог Вашара веже се за 1851. годину, односно почетак изградње цркве у Српској вароши, када су мјештани градњу храма прославили народним весељем у порти цркве. Вашар се, у вријеме турске владавине, и одржавао на Велику Госпојину, поред Старе цркве. С временом, вашар је прилагођаван дервентским трговцима и занатлијама, те њиховим потребама и могућностима. Вашар коначно добија на значају за вријеме аустроугарске управе, када је био један од највећих у региону и обиљежаван је од 28. до 31. августа, те је представљао прилику за трговину и склапање пословних уговора, а сви они који имају шта да покажу, били су дио Вашара. Вашарски караван је, у то вријеме, помјерен из црквеног дворишта уз Укрину, гдје се одржава и данас, а од средине прошлог вијека, Вашар осим привредног све више добија и обрисе забавне манифестације, те је из године у годину обогаћиван разним забавним садржајима.

Сајам привреде и туризма

Празнични дани у Дервенти, већ 15 година, обогаћени су и Сајмом привреде и туризма који окупља око стотину домаћих и иностраних излагача, а ове године одржавање ове манифестације је планирано од 25. до 27. августа.

Пријаве оних који желе да промовишу своје производе на овој смотри регионалног карактера, још увијек су могуће.

Related posts

СТАРОЈ ЦРКВИ УДАХНУТ НОВИ ЖИВОТ (ФОТО)

admin

СВЕ МЈЕРЕ ПРОДУЖЕНЕ ДО 6. ЈУЛА

admin

Музика подигла завјесу „Љетне арт сцене“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još