ИЗДВОЈЕНОНовости

Почело документовање страдања у Кострешу и на Чардаку

Страдање Срба у дервентском насељу Чардак и селу Костреш у априлу 1992. године наћи ће се у Атласу масовних стратиша српског народа током Одбрамбено – отаџбинског рата, који као обимну студију израђује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС.

Тим поводом представници центра посјетили су данас Дервенту, гдје су се састали са градоначелником Милорадом Симићем и представницима удружења проистеклих из рата, те су обишли два дервентска стратишта, фотографисали локације и објекте који су у вези са страдањем Срба у поменутим насељима.

У центру су истакли да је веома важно да се у вријеме прекрајања историје омогући институционалан приступ истраживању злочина над Србима.

– Скоро три деценије прошло је од завршетка рата и нажалост већина злочина над српским народом није до данас у потпуности истражена. Посебну тежину истраживање злочина над Србима има у времену у којем се на најбезобзирнији начин врши ревизија историје на начин да жртве постају злочинци, а злочинци жртве, да хиљаде невино убијених жртава постају стотине и десетине, те је због тога јако битно да буде пружен прави институционални одговор – навели су у центру.

Related posts

ДАН ШКОЛЕ ПРОСЛАВЉЕН УЗ ПРИРЕДБУ И ЂАЧКИ БАЗАР

admin

ПОЧЕЛА ПОДЈЕЛА ПАКЕТА ХРАНЕ И ПОТРЕПШТИНА

admin

ОПШТИНСКА КАСА БИЋЕ ТЕЖА ОД 19.108.000 КМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još